Хора „от акцизния сектор” дали 4 млн. лв. подкуп на висш държавен служител?
Хора „от акцизния сектор” дали 4 млн. лв. подкуп на висш държавен служител? / снимка: БГНЕС, архив

Бившият заместник-директор на агенция „Митници” Антоний Странджев потвърди пред bTV „Тази сутрин”, че е бил подготвян арест на него и на шефа му Ваньо Танов. Целта е била да се попречи на работата им и особено след въвеждането на Наредба номер 3, свързана с акцизните стоки.

По думите на Странджев висш представител на ГЕРБ е взел подкуп от 4 млн. лева, за да им попречи. Това станало ясно по време на разговор между Странджев и бившия вътрешен министър Румен Петков. Той каза още, че замесеното лице се намира в България, като не изключи варианта да е министър. Възможно е това да е и някои от МВР, допълни екс директорът.

Странджев твърди, че разговорът е бил записан. „Предполагам, че останалите мои „приятели”, както и Цветан Цветанов и Бойко Борисов би трябвало също да са го чули. На всички им стана ясно, че има огромен проблем и че не всичко от тези записи става достояние”, уточни той. По думите действията, изисквани от подкупа, вече са започнали да се изпълняват. „Всичкото това, което виждаме от месец и половина, не оставате ли с впечатлението, че се е случвало нещо незаконно? И е ставало със знанието на министъра на вътрешните работи и на министър-председателя”, каза той.

На въпрос дали този запис може да се използва като инструмент за извиване на ръцете на премиера, като се има предвид появилото се име на Петко Сертов в управлението на БОРКОР, той отговори така: „За мен ще бъде много жалко, ако сигурността на една държава се определя от един разговор”.

Странджев защити и председателя на ДАНС Цветлин Йовчев като „абсолютен професионалист, който не разбирам защо трябваше да подаде оставка”. „Познавам го много добре и това е човек, който не би търпял да изпълнява безобразията, които му се налагат от неговите висши ръководители”.