Муамар Кадафи
Муамар Кадафи / снимка: Reuters, архив

Муамар Кадафи е роден на 7 юни 1942 година в района около Сирт. Произхожда от бедуинско семейство. През 1962 г. той следва право и история в университета на Бенгази. Година по-късно е кандидат-офицер във Военната академия в Бенгази. Завършва военното си образование във Великобритания. В тинейджърските си години Кадафи става последовател на идеологията на някогашния египетски президент Гамал Абдел Насър – панарабизма.

 

Под влияние на идеите на панарабизма Кадафи основава Съюза на свободните офицери. С негова помощ сваля от власт крал Идрис и застава начело на управлението на военната хунта. Реорганизира бившата монархия в социалистическа държава. Пристъпва към одържавяването на нефтената индустрия на страната, банковото и финансовото дело. Във вътрешнополитически план Кадафи пропагандира т.нар. система на народните конгреси. През 1976 г. публикува "Зелената книга", в която излага политическите си идеи.

 

През 1979 г. формално се оттегля от държавното ръководство на страната, но влиянието му в либийската политика остава непокътнато.

 

Характерно за Кадафи е застъпването на идеята за арабско и африканско единство, където Либия да играе лидерска роля. Плод на тези усилия е създаването на Африканския съюз в опит да следва примера на европейска интеграция.

 

В миналото Кадафи е често обвиняван, че поддържа международния тероризъм. Според някои сведения режимът в Либия е финансирал ораганизации като ИРА, ООП и арабски терористични групировки. Тези обвинения стават причина за американските бомбардировки на Триполи и Бенгази през 80-те години. Тогава Кадафи се е укривал в маскировъчни палатки и шатри в пустинята. През 2003 г. Кадафи се отказва от разработването на оръжия за масово поразяване, което му позволява да подобри отношенията си със Запада. Често полковникът е описван като непредсказуем политик, способен на всичко, политик, правещ бързи и неочаквани обрати във вижданията си.

 

Кадафи се е женил два пъти, има осем биологични деца, седем от които синове. Има и осиновени син и дъщеря, която става жертва на американските бомбардировки над Либия през април 1986 година.

 

Източник: “Уикипедия”