Служител на ДАНС се провалил на полиграфа за СРС-тата срещу Танов
Служител на ДАНС се провалил на полиграфа за СРС-тата срещу Танов / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Служител на ДАНС се провалил на полиграфа за СРС-тата срещу Танов
38742
Служител на ДАНС се провалил на полиграфа за СРС-тата срещу Танов
  • Служител на ДАНС се провалил на полиграфа за СРС-тата срещу Танов

Служител на ДАНС се е провалил на полиграфа и вероятно има съпричастност към изтичането на специалните разузнавателни средства в случая с Ваньо Танов. Това съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Той уточни, че към момента има двама души, които не са издържали теста пред полиграфа.

Освен служителя на ДАНС на полиграфа се е провалил и служител на МВР в Добрич. Той обаче вероятно е проявил немарливо отношение по случая като е предоставил паролата си на други служители, които така са получили достъп до информацията, събрана със СРС-та. Цветанов обаче отказа да оповести повече подробности, около изследването, проведено с детектора на лъжата в института по психология на МВР. Образувано дисциплинарно разследване, уточни още министърът по време на кръгла маса, посветена на СРС-та, която се провежда в парламента.

„На полиграфско изследване бяха подложени служителите, които имат пряко отношение спрямо използваните специални разузнавателни средства по въпросния казус. В Добрич мина целия сектор. Там се установи, че има служител, който няма необходимата подготовка, за да работи в тези условия”, уточни министърът.

За да се ограничи изнасянето на информация за СРС-та вътрешният министър предлага да има видеонаблюдение на служителите, които работят по събирането им, а на всеки шест месеца служителите на СДОТО да минават на детектор на лъжата. За въвеждането на видеонаблюдение в службата обаче ще са необходими 31 млн. лева.

По време на дискусията главният прокурор Борис Велчев съобщи, че списъкът от престъпления в Наказателно-процесуален кодекс, по които се използват СРС-та, трябва да се ограничи. Освен това според него трябва да се ограничи и достъпа на политически лица до специалните разузнавателни средства. От прокуратурата направиха предложение СРС-тата и заповедите за тях да се разписват в Министерството на вътрешните работи от висше лице, но от професионалното ръководство.

„Броят на СРС-та нараства от година на година, а ефективността от тяхното използване не бележи чак такъв чувствителен напредък. Всяко затрупване на системата с нови и нови СРС-та, които водят до отлагането на резултатите от тях във времето, не дава никаква възможност на прокурора да се ориентира какво всъщност се е случило и губи смисъла си”, коментира главният прокурор.

Правосъдният министър Маргарита Попова също подкрепи идеята. Тя уточни още, че е важно в заявленията за СРС да се посочва мотивът за искането. „Заявленията за използването на СРС-та следва изрично да съдържат пункт, в който искащите да излагат мотивация защо трябва да се използва специално разузнавателно средство”, заяви Попова.