Тъстът и тъщата на Цветан Цветанов с 14 банкови сметки
Тъстът и тъщата на Цветан Цветанов с 14 банкови сметки / Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Тъстът и тъщата на Цветан Цветанов с 14 банкови сметки
38827
Тъстът и тъщата на Цветан Цветанов с 14 банкови сметки
  • Тъстът и тъщата на Цветан Цветанов с 14 банкови сметки

Тъстът и тъщата на вътрешния министър Цветан Цветанов притежавали 14 сметки в банки, в които всеки месец се вкарват между 2000 и 20 000 лева. Това обявиха от вестник „Галерия". От медията изнесоха и данни, според които Цветанов е пътувал 97 пъти в чужбина за последните шест години, като 37 излизания зад граница са били описани с термина „частни командировки".

Заместник-главният редактор на вестника Явор Дачков заяви, че родителите на съпругата на Цветанов Васил и Стефанка Георгиеви в периода 2004-2009 година имат декларирани общи приходи от близо 83 000 лева и разходи от около 37 000 лева.

В същото време двамата пенсионери през 2007 година купуват апартамент в столичния квартал „Изток", правят щедро дарение и внасят мащабни суми в банката. Сумарно това прави над 200 000 лева, чиито произход не може да бъде обяснен според Дачков: „По този начин се постига просто действие - пране на пари. Защото документално пред НАП те доказват, че имат приход от 30 000 лева и с него си купуват апартамент. А този апартамент струва най-малко 200 000 лева". Дачков добави, че наскоро в редакцията на вестника дошли служители от НАП, които застанали с имената си и казали, че агенцията може да манипулира официалния доклад за доходите на Цветанов.

Главният редактор на медията Кристина Патрашкова: „Ние нямаме представа какво ще съдържа този доклад, но имаме сериозни подозрения, че много от фактите ще бъдат скрити, други ще бъдат преиначени или поднесени по такъв начин, че той да бъде угоден за министър Цветанов. Освен това имаме сериозни доказателства, че ще се появи човек, приятел на Цветан Цветанов, който ще му е дал много крупен заем. Надявам се Веселин Маринов да не е най-добрият му приятел, който му е дал този крупен заем. Искам да се обърна към НАП, че може би трябва да направи разследване на доходите на Веселин Маринов".

Очаква се утре парламентарната комисия за борба с корупцията да оповести доклада за имотното състояние на Цветан Цветанов.