10 000 изчезнали след труса в едно от пристанищата на Северна Япония?
10 000 изчезнали след труса в едно от пристанищата на Северна Япония? / Reuters

Ден след опустошителното цунами властите в префектура Миаги в североизточна Япония нямат сведения за близо 10 000 жители на пристанищния град Минамисанрику. Това съобщава на Интернет сайта си телевизия Ен Ейч Кей, цитирана от Ройтерс.

Междувременно беше регистриран нов земен трус с предварителен магнитуд 6 във Фукушима, Северна Япония в 22.15 ч. местно време (13.15 ч. по Гринуич), предаде Ройтерс.

Тази сутрин водороден газ, използван за охлаждане, избухна в японската АЕЦ "Фукушима 1", пострадала от земетресението. Експлозията бе съпроводена с изхвърляне на бял дим. Пострадаха четирима специалисти, работещи в централата. Според оператора на централата "Токио електрик пауър" експлозията е станала след трус, при който покривът и външните стени на блока на реактора се срутили. Зоната за задължителна евакуация около двете атомни електроцентрали - "Фукушима 1" и "Фукушима 2" е 20 км.

Инцидентът стана на първи реактор от АЕЦ "Фукушима 1", разположена на 240 км северно от Токио, информира ИТАР-ТАСС. По-рано в този реактор започна неуправляема ядрена реакция и част от горивото се спече. За да не бъде разрушен корпусът, част от радиоактивната пара бе изпусната в атмосферата, а после персоналът започна да подава с пожарни помпи морска вода в охлаждащия контур.

Японските власти определиха 20 км радиус на зоната за задължителна евакуация около "Фукушима 1" и "Фукушима 2". Властите вземат "всички необходими мерки за сигурността на жителите", увери главният секретар на правителството Юкио Едано. На намиращите се извън този периметър бе препоръчано да не излизат от домовете си и да уплътнят вратите и прозорците на жилищата.

Японското правителство заяви, че корпусът на реактора в АЕЦ „Фукушима 1” не е повреден и че радиацията спада. Правителството отправи призив към населението в района да запази спокойствие, предаде АФП.

„Ще вземем сериозни мерки и ще направим всичко възможно никой да няма здравословни проблеми”, каза премиерът Наото Кан на пресконференция четири часа след експлозията в блока на реактор щ 1 на АЕЦ „Фукушима”. „Приканвам всички да следят внимателно информацията, разпространявана от правителството и от медиите, и да запазят спокойствие”, добави премиерът. Правителственият говорител Юкио Едано също увери, че стоманеният корпус на реактора е невредим и не е повредена системата за контрол и управление.

По-рано бе съобщено, че радиацията пред портала на ядрената централа надхвърля нормалното равнище над 70 пъти, а в диспечерската стая на първи реактор - над хиляда пъти. Според агенция Киодо за един час, прекаран в района на първи реактор на "Фукушима 1", човек би получил пределно допустимата доза радиация за една година.

АЕЦ "Фукушима 1" е разположена в град Окума от префектура Фукушима и включва шест реактора с обща мощност 4,7 гигавата, което я нарежда сред 25-те най-големи ядрени електроцентрали в света, информира БТА.

"Токио електрик пауър" съобщи, че е изпусната радиоактивна пара и от четири реактора на АЕЦ "Фукушима 2". Радиоактивният елемент в парата няма да засегне човешкото здраве и околната среда, увериха властите. Населението в района е евакуирано.

10 000 изчезнали след труса в едно от пристанищата на Северна Япония
netinfo

При мощното земетресение в Япония с магнитуд 8,9, последвано от цунами, над 1800 души са загинали и обявени в неизвестност, предадоха АФП и Ройтерс, позовавайки се на агенция Киодо. Около 300 000 души са евакуирани от домовете си. Това число вероятно ще нарасне, тъй като правителството разширява зоната за евакуация около двете ядрени централи във Фукушима, Северна Япония.

По данни на полицията има 685 загинали и 643-ма души, обявени в неизвестност. Това обаче не включва между 200 и 300 загинали при бреговете на Сендай, североизточна Япония, чиито тела били отнесени от вълна с височина над 10 метра, нито между 300 и 400 тела, открити от армията в пристанището Рикудзентаката, североизточна Япония, което бе залято от цунамито.

Правителственият говорител Юкио Едано заяви, че това е най-тежкото земетресение от управлението на рода Мейджи (1868-1912 г.) и че очаква броят на жертвите да надхвърли 1000 души.

Жителите на Токио опразниха магазините и се запасиха с бензин, подготвяйки се да напуснат столицата, за да избегнат последиците от евентуална ядрена катастрофа, предаде ДПА. Дълги опашки се образуваха на бензиностанциите, а малкото движещите се влакове бяха претъпкани днес, съобщиха очевидци.

Правителствен говорител призова за спокойствие, след като експлозия разруши покрива и стените на блока на първи ядрен реактор в АЕЦ Фукушима 1, която бе засегната от вчерашното опустошително земетресение.

Мощната стихия е оставила над 1,1 милиона семейства без вода заради разрушените водопроводи, съобщиха представители на японското министерство на здравеопазването, труда и благосъстоянието, цитирани от ИТАР-ТАСС. Недостиг на вода, според данни на ведомството, се усеща в 16 префектури - от най-северния японски остров Хокайдо до Айти в южната част от остров Хоншу. В най-сложно положение е населението на префектурите Мияги и Ибараки в Североизточна Япония. Около 5,6 милиона семейства в равнината Канто и в района Тохоку са без електричество, има и повреди по газопроводите, посочва ИТАР-ТАСС.  Местните власти призовават населението рязко да намали разхода на електроенергия.

10 000 изчезнали след труса в едно от пристанищата на Северна Япония
netinfo

Земетресението с магнитуд 8,9 е най-силното в историята на съвременна Япония. То е довело до изместване на оста на Земята с 15 сантиметра и до съкращаване на деня с 1,6 микросекунди, според предварителни изчисления на геофизика от НАСА Ричард Грос, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Това изменение е малко по-голямо от предизвиканото миналата година от земетресението в Чили с магнитуд 8,8. Тогава оста на Земята се измести с 8 сантиметра, а продължителността на деня се съкрати с 1,26 микросекунди, отбелязва агенцията.

Катастрофалното земетресение в Япония е изместило с 2,4 метра встрани най-големия остров в страната - Хоншу, съобщиха световните агенции, като се позовават на Геофизичния институт на САЩ. На острова са разположени всички най-големи градове в Япония - Токио, Йокохама, Осака, Нагоя, Кобе, Киото и много други, включително Сенда, пострадал най-силно от сегашното бедствие.

"В глобален мащаб такива мощни земни трусове няма да нанесат катастрофални последствия на нашата планета", заяви Грос. "Оста на земята се променя непрекъснато под въздействието на измененията в атмосферното налягане, преместването на водните маси на Световния океан и други явления", добави той.

10 000 изчезнали след труса в едно от пристанищата на Северна Япония
netinfo

Нов силен трус с магнитуд 6,8 беше регистриран тази сутрин край източния бряг на Япония, опустошен от мощно земетресение и цунами, съобщи Американският институт по геофизика, цитиран от Франс прес.

Властите предупреждават, че продължава да съществува риск от нови силни трусове. Експерти предполагат, че именно вчерашното земетресение вероятно е провокирало сеизмична активност и в други райони на страната.

Всичко за земетресението вижте тук