Слух за радиационно облъчване от Япония паникьоса бургазлии
Слух за радиационно облъчване от Япония паникьоса бургазлии / DarikNews.bg

Психоза обхвана Бургас, след като в късния следобед на 13 март се пусна слухът, че радиоактивен облак от Япония ще мине и над града. Масова истерия доведе до тотално изчерпване на количествата йод от аптеките, жителите на града за броени часове изкупиха и всички респираторни маски. 

В бургаските аптеки свършиха запасите и на мазилото Йодасепт, показа репортерска проверка. Паниката за евентуален облак от радиация взе превес над разума и така само за ден количествата от медикамента бяха напълно изкупени.

Стотици бургазлии са получили сигнал по телефона за това, че около 22 часа на 13 март ще премине радиационен облак. Най-честите съвети, дадени от лични лекари, са за използване на 5 капки йод в чаша вода и мрежа на краката с Йодасепт.

Паниката се пренесе и в социалната мрежа, откъдето също се даваха съвети за евентуално предпазване от радиация. Въпреки наличието на електронно-информационни табла в Бургас, които отчитат радиационния гамафон, и непрекъснато променящата се графика на електронната страница на Агенцията за ядрено регулиране, хората започнаха самостоятелно да провеждат йодна профилактика и да се разхождат с маски в града.

Според директора на Районната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве няма повод за притеснение. От инспекцията увериха, че състоянието на въздуха се измерва на всеки два часа.

Други новини от Бургас