15 нови платформи за щъркелови гнезда монтира Е.ОН
15 нови платформи за щъркелови гнезда монтира Е.ОН / Е.ОН България Мрежи

"Е.ОН България Мрежи" за поредна година монтира платформи за щъркелови гнезда върху електрическите стълбове, съобщиха от компанията. Инициативата стартира през 2008 година и до момента 23 щъркелови двойки гнездят в своите нови домове. Други 15 двойки ще отгледат потомството си в гнезда, защитени от монтираните през тази година платформи.

Белият щъркел е един от двата защитени вида щъркели. Характерна особеност за този вид е силната привързаност към местата за гнездене – двойката изгражда едно гнездо и през всяка  следваща година го надгражда, като на някои места размерът достига до 2 метра в диаметър.  Разположени върху стълбовете, понякога клоните на гнездата докосват проводниците от електрическата мрежа и предизвикват късо съединение, в резултат на което гнездата изгарят заедно с малките птици.

За да предпазят популацията на редките видове, специалистите на "Е.ОН България Мрежи” монтират платформите върху електрическите стълбове на избраните от гнездящите двойки места, а орнитолози от Българско дружество за защита на птиците поставят в тях изградените от щъркелите гнезда. Поставянето на щъркеловите гнезда в платформи освен, че запазва живота на птиците, намалява и риска от аварии по електроразпределителната мрежа, информират още от компанията.