Плевенски рисунки ще представят България на Международна картографска конференция
Плевенски рисунки ще представят България на Международна картографска конференция / Колорит

Две деца от арт школа „Колорит" спечелиха награди от 7-мия национален конкурс за детска рисувана карта на света на тема „Живеем в глобализиран свят". Той е етап от международен конкурс, организиран от Международната картографска асоциация. Наградените са 9-годишната Изабела Христова и 14-годишната Йоанна Диму.

Те са носители на третите награди на конкурса в двете възрастови групи. Според регламента, шестте най-добри рисувани карти ще участват в международната изложба по време на 25-тата Международна картографска конференция в Париж, която ще се проведе от 3-ти до 8-ми юли 2011 година. Картите на плевенските момичета от „Колорит" ще представят България в международната изложба, на която ще бъдат показани картите на националните победители от цял свят.

Целта на конкурса е децата да бъдат провокирани към творческо изобразяване на света чрез художествени методи и да развива техния картографски усет. Националният институт по геофизика, геодезия и география при БАН е организаторът на националния форум. Наградите ще бъдат връчени тържествено на 21 март в музея „Земята и хората" в София,   поясни чъководителката на школата Майя Ананиева.