Училище сред природата организират в Шумен
Училище сред природата организират в Шумен / снимка: Дарик-Шумен

РИОСВ-Шумен, Регионална лаборатория-Шумен и  Басейнова дирекция за управление на водите в черноморския район (БДУВ)-Варна организират училище сред природата, съвместно с екоклуб от ПГМЕТТ „Хр. Ботев", гр. Шумен. Инициативата отбелязва Световния ден на водата - 22 март и е насрочена за същия ден от 14,30ч. в парк Кьошкьове. Темата тази година е „Вода за градовете: отговор на предизвикателствата в градовете". Целта е формиране на гражданска отговорност за състоянието на водата и потребност от активна дейност за нейното опазване и разумно използване.

Образователната програма включва полево изпитване  на водата в река „Поройна". Ще бъде извършена демонстрация с вземане и изследване на водни проби от експерти към Регионална лаборатория, гр. Шумен и Басейнова дирекция, гр. Варна. Практическото обучение предвижда и занимателна викторина. Участниците ще почистят част от територията на парка,  което ще бъде тяхната доброволческа акция в обявената 2011г. за Европейска година на доброволчеството. По-късно урокът ще продължи в местния офис на БДУВ-Варна. В тематична презентация учениците ще споделят знанията си за водата, които домакините ще допълнят с примери от своята практика.

Инициативата  за празнуване на Световния ден на водата се поражда през 1992 г. на Конференцията  на Обединените нации „Екология  и развитие", проведена в Рио  де Женейро. Денят се отбелязва официално от 1993 г., като ежегодно се организират прояви в цял свят, посветени на водата. Целта на Световния ден на водата през 2011 г. е да фокусира вниманието на международната общественост върху въздействието, което нарастването на населението в градовете, индустриализацията и несигурността, причинена от изменението на климата, конфликтите и природните бедствия, оказват върху градските водни системи, както и да насърчи активността на всички хора  в посрещането на предизвикателствата в областта на управлението на водите в градовете.