Ученици от ОДК проверяват чиста ли е река Бистрица
Ученици от ОДК проверяват чиста ли е река Бистрица / снимка: Дарик-Благоевград, Елина Христова

По повод Световния ден на водата – 22 март, и световната инициатива „Часът на Земята 2011” Обединият  детски комплекс в Благоевград ще се включи в програмата на общината с три инициативи с учениците от своите клубове и школи, съобщи директорът Мая Дамянкина.

Днес  от 10.30 ч. с ученици от клубовете по опазване на околната среда с ръководител Даниела Мавревска ще се проведе открит урок на тема „Чиста ли е водата?”, а от 11.30 ч. в района на пазара те ще извършат мониторинг за чистотата на река  Бистрица.

В  14.00 ч. в къща „Математика”, кв. „Вароша”, се организира мултимедиен открит урок на тема „Водата – извор на живот”.

На 23-и март  от 14.30 ч. в зала № 5 на Община Благоевград ще бъде изнесена лекция с презентация на тема „Водата-вещество номер едно” от доц. д-р Стефан Манев, ръководител на катедра „Химия” при ЮЗУ „Неофит Рилски”. По време на презентацията доц. Манев ще направи и демонстрации на химични опити, свързани с уникалните качества и свойства на водата. На събитието ще присъстват ученици от школите по биология, химия и физика в ОДК, ученици от паралелките с профил „Биология” в ПМГ „Акад.С. Корольов”, както и учители по химия и биология от Благоевград.

Инициативата за празнуване на Световния ден на водата се поражда през 1992 г. на Конференцията на Обединените нации „Екология и развитие”, проведена в Рио де Женейро. Генералната асамблея на Обединените нации определя 22 март да се чества като Световен ден на водата. Денят се отбелязва официално от 1993 г., като ежегодно се организират прояви в цял свят, посветени на водата.