Вещаят над 200% ръст в цената на тока до 2020-а
Вещаят над 200% ръст в цената на тока до 2020-а / снимка: Sofia Photo Agency, архив

С над 200 процента ще поскъпне електроенергията до 2020 година, прогнозира енергийният експерт Атанас Тасев по време на дискусия, организирана от Българския енергиен форум. По думите на Тасев, ако бъде построена АЕЦ „Белене” скокът в цената ще бъде с 208 процента спрямо сегашните цени, а ако нямаме втора атомна електроцентрала – повишението ще бъде с близо 230 процента. Атанас Тасев предложи в сметките за ток за битовите потребители да бъде изведен отделен ред за скъпата енергия от централите, с които държавата има дългосрочни договори, така че потребителите ясно да виждат за какво дават парите си.

Според Атанас Тасев поскъпването на тока през следващите близо 10 години ще се дължи основно на цената на зелената енергия и на стойността на вредните емисии, както и на предварителни прогнози за увеличението на разходите при преноса и разпределението на електроенергия.

От своя страна председателят на Българския енергиен форум Иван Хиновски обяви, че потребителите трябва да бъдат компенсирани за това, че 9 месеца са плащали нереално високи сметки заради непроизведената електроенергия от въглищната централа “AES Гълъбово“.

Във вторник от енергийния регулатор признаха, че абонатите са плащали с 3 на сто по-скъпа електроенергия само заради включването в енергийния микс на скъпия ток от въглищната централа „AES Гълъбово". Заради технологичен проблем обаче централата не е произвела заложените количества, така че абонатите напразно са плащали по-високата й цена. Иван Хиновски определи тази ситуация като абсурдна.

„Това, че AES са имали проблем с технологията, с пускане в експлоатация, е техен проблем. Как така влиза тази енергия в цената, без да се купува от НЕК? Направо е изумително. Това е все едно, че вие плащате за сирене, което не получавате. По някакъв начин ще трябва да бъдат направени корекции в бъдеще, може би отложени вземания. Просто няма да й плащат за определен период, ще правят някакви изравнявания“, коментира Хиновски.

На въпрос дали ако тези 3 процента се вземат и се приспаднат от очаквания ръст на тока от лятото, не би ли трябвало да не говорим за увеличаване на тока, Хиновски отговори, че те биха могли да участват в схемата за оценка на крайните цени, защото е честно след като е надценен миксът на тока на входа на преносното предприятие, би трябвало да се отрази и на крайните потребители.

Според Хиновски цената на тока от бъдещата АЕЦ „Белене” ще бъде най-малко 7 евроцента на киловат час.