Вежди Рашидов връчи отличието Златен век на Теодосий Спасов
Вежди Рашидов връчи отличието Златен век на Теодосий Спасов / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Отличието „Златен век" връчи министърът на културата Вежди Рашидов на Теодосий Спасов. Престижната награда се връчва на музиканта за големия му принос в развитието и популяризирането на българската култура и фолклор по света. Отличието е и по повод 50-годишнината на световно известния кавалджия.

Минути след удостояването на Теодосий Спасов с наградата за изключителен принос към културата „Златен век", министър Вежди Рашидов сподели своето възхищение от музиканта:

"Бяхме в Брюксел на 3 март по повод националния празник и нещо много лично ще кажа, че за пореден път слушам Теодосий и в един момент, малко не ми отива заради етноса, но ще го кажа: дълбоко в душата си го слушах, гледах очите на всички гости в Европейския съюз и си казах, че Господ е българин".

По повод юбилея и награждаването си, Теодосий Спасов сподели, че е получил голямо внимание от страна на българската общественост и допълни как е достигнал до този момент:

"41 години отдаденост в тази посока, любов и искреност към родителите, близките ми и към почитателите, хората, които се интересуват от моя труд ", каза развълнувано музикантът.

Министърът на културата Вежди Рашидов обясни още, че ведомството има амбиции да усвои на 100% средствата по еврофондовете. По думите му сред първите проекти, по които ще се работи, са ремонтите на операта в Русе, на зала България" в София, на операта в Бургас и на сградата на операта във Варна.

"Ще правим първа копка на археологията на Св. Кирик, където ще направим съвместно с регионалното развитие един грандиозен проект за целия остров по еврофондовете. Намерили сме 4 млн. на този етап. В тази черноморска зона сме амбицирани до края на мандата да изградим първия национален паметник на българската археология", допълни министърът.