Започват Чудомировите празници в Казанлък
Започват Чудомировите празници в Казанлък / DarikNews.bg, Николина Пенчева

За 18-ти пореден път Казанлък ще бъде домакин на Чудомировите празници. Те се откриват утре в 16:00 часа и ще продължат до 1 април.

"Разполагаме с 60 хиляди лева. 25 хиляди от тях са осигурени от община Казанлък. 10 хиляди са от Министерството на културата. Те ще бъдат използвани за проекта по възстановяване на първата българска опера "Сиромахкиня". Идеята е операта да бъде възстановена в концертен вид. С помощта на Националното радио, ще бъде записана и разпространена във всички средни и висши училища в страната", коментира директорът на музей "Чудомир" Пеньо Терзиев.

В първата празнична вечер ще бъдат обявени тазгодишните стипендианти на фондация „Чудомир". Паричните премии са в размер на 300 лева и се присъждат всяка година на студенти - отличници от хуманитарни дисциплини в български университети.

Шест момичета са тазгодишните стипендианти на фондацията.
120 стипендии са раздадени през всичките години на Чудомирови празници.

Хумористът Йосиф Перец е тазгодишният носител на наградата на вестник „Стършел" и статуетката „ Чудомир". Призът се връчва по традиция в рамките на Чудомировите празници. Перец получава приза за своя разказ „Чарли, който е Джеки".

Пеньо Терзиев допълни, че къща-музей Чудомир вече е ремонтирана. Парите за ремонта са отпуснати след становище на Комисията за възстановяване и помощ при бедствия и аварии.