Фикс идея за шофьорска книжка подтикнала Стефан да стреля в банката?
Фикс идея за шофьорска книжка подтикнала Стефан да стреля в банката? / Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Похитителят Стефан Стефанов е късан 6 пъти на шофьорски изпит
39914
Похитителят Стефан Стефанов е късан 6 пъти на шофьорски изпит
  • Похитителят Стефан Стефанов е късан 6 пъти на шофьорски изпит

Психологът Иво Бешков е човекът извел 27-годишния Стефан Петров Стефанов от клона на „Инвестбанк" в Сливен след 39 часа престой там. Това съобщи пред Дарик директорът на Института по психология към МВР доцент Неделчо Стойчев.

Стефан първо е предал пистолета си, след което доброволно е излязъл от банката. Пред Дарик доцент Стойчев уточни, че в последните две години 27-годишният похитител е късан 6 пъти на шофьорски изпит.

Това се е превърнало във фикс идея за него. В момента похитителят е в болница, за да му се направят пълни изследвания.

Неделчо Стойчев: „Беше сменен преговарящият екип, тъй като хората, които успяха да договорят извеждането на заложниците, и физически се изчерпаха. Пратихме друг екип, който продължи преговорите със Стефан Стефанов и тази сутрин той е решил да се предаде, след като са поети гаранции, че ще бъде съхранен животът му. Това е било единственото му условие. В процеса на преговори с психолога Иво Бешков той е оставил оръжието си и се е предал. Не е имало никакви изстрели. Самият той също вече е бил изчерпан. Просто е поддържан установеният контакт, за да може по някакъв начин да се повлияе на поведението му".

Неделчо Стойчев каза, че в момента на Стефан се правят медицински прегледи, който бил изчерпан физически и психически.

Запитан каква е причината Стефан да постъпи по този начин, Стойчев отговори: „При всички положения има нещо, което е скрито в него. Най-вероятно е свързано с проблеми с реализацията му като човек. В крайна сметка да не пропускаме факта, че през последните две години взимането на шофьорска книжка му е станала като фикс идея, тъй като е късан 5-6 пъти. Това, според мен, е отключващ момент към това саморазрушително поведение, което е избрал, за да даде на себе си увереност, че все пак може да свърши нещо докрай".