Въздушните удари над Триполи продължават
Въздушните удари над Триполи продължават / снимки: Reuters, архив

Силите на международната коалиция, която осигурява забранената за полети зона над Либия, са изстреляли 18 крилати ракети "Томахок" и са извършили 153 полета, насочени срещу военни обекти на режима на Муамар Кадафи за последните 24 часа, съобщи военна говорителка на САЩ, цитирана от Ройтерс.

Мишените са били артилерийски установки, механизирани части и командна и контролна инфраструктура, уточни Никол Далримпъл, говорителка на Африканското командване на въоръжените сили на САЩ, базирано в Германия. Освен ракетите "Томахок", военновъздушните сили на коалицията са пуснали четири бомби Джей Ди Ей Ем със сателитно насочване по военни обекти на либийския режим. 67 от полетите над Либия са извършени от самолети на САЩ, а останалите 86 - от съюзнически. Нападенията бяха извършени само няколко часа след като НАТО обяви в Брюксел, че поема контрола над забранената за полети зона над Либия.

Въздушните удари над Триполи продължават
netinfo
Две силни експлозии отекнаха близо до източния либийски град Адждабия, който е контролиран от сили, верни на Муамар Кадафи. Над мястото на експлозиите се издига гъст дим, предаде Франс прес. Не се знае какво е причинило експлозиите. Според телевизия Ал Джазира, цитирана от ИТАР-ТАСС, бойни самолети на западната коалиция нанасят ракетни удари срещу позиции на войските на Кадафи в Адждабия и околностите.

Очевидци разказали пред АФП, че на няколко километра източно от Адждабия бунтовници се опитват да направят пробив и да си възвърнат контрола над града, който е на 160 км на югозапад от Бенгази - главната твърдина на бунта срещу либийския режим. "Коли на революционери влязоха в центъра на града", разказал очевидец пред АФП. Според друг източник войските на Кадафи използват цивилни като живи щитове.

Междувременно хиляди участваха в петъчната молитва в бунтовническия бастион Бенгази, като от лозунгите по шатри и стени в града може да се съди, че борбата за свалянето на Кадафи продължава. На един от лозунгите пише: "Мисрата, ние идваме", предаде ДПА. Въстаниците се опитват да възстановят контрола върху град Мисрата - трети по големина в Либия, който според тях може да послужи като плацдарм за атака на столицата Триполи. Но бунтовниците се опасяват, че в Мисрата има опасност от снайперисти и цивилни информатори на режима. Във военния лагер "17 февруари" край Бенгази продължава военното обучение на въстаници. В него са събират хора от различни градове, които се учат как да си служат с оръжия.

Въздушните удари над Триполи продължават
netinfo

Цивилни, сред които и жени, са сред убитите при последните въздушни атаки на западните сили в либийската столица Триполи, заявиха местни представители и болнични служители, цитирани от Ройтерс. Либия съобщи, че броят на цивилните жертви за петте дни на въздушните нападения е достигнал почти 100 души и обвини западните правителства, че се бият на страната на бунтовниците, предаде БТА.

Представители на западните въоръжени сили отрекоха да има убити цивилни по време на кампанията им за налагане на забранена за полети зона над Либия, целяща да защити населението от правителствените сили.

Журналисти от Ройтерс и други медии са били заведени в болница в Триполи, където са им били показани телата на 15 души, сред които и три жени в цивилни дрехи, за които либийски представители твърдят, че са били убити при въздушните нападения. "Това са телата на убитите от въздушните удари днес и вчера, когато бяха нападнати граждански и военни обекти", казва Ахмед Хюсеин, служител в моргата. Либийските представители обаче са отказали да покажат на журналистите местата, където, според думите им, са били атакувани цивилни обекти. Репортерите не са имали възможност да разговарят и с нито един от ранените, посочва агенцията.

От своя страна британският външен министър Уилям Хейг заяви, че няма потвърдена информация въздушните удари на международната коалиция в Либия да са предизвикали цивилни жертви. "Тази операция върши това, за което беше започната - защитава цивилното население на Либия и няма потвърдени данни за каквито и да е жертви, цивилни жертви, причинени от коалиционните удари срещу режима на Кадафи", заяви Хейг за телевизия Скай.

Въздушните удари над Триполи продължават
netinfo

Междувременно около 175 хиляди души са прекосили от 20 февруари досега либийско-туниската граница, спасявайки се от кръвопролитията в Либия, съобщи агенция Тунис Африк прес, цитирана от ИТАР-ТАСС. Към 114 хиляди човека са евакуирани от Тунис до родните им места в други държави.

Понастоящем обстановката на граничния пункт Рас Джадир, на 175 км от Триполи, остава напрегната въпреки усилията за оказване на хуманитарна помощ за бежанците. За последното денонощие границата са преминали 3314 души, повечето от които либийци, суданци и бенгалци, както и граждани на Мали, Египет и Тунис. С разгръщането на операцията "Зора на Одисеята" на международните сили броят на бежанците нараства, посочва руската агенция. В палатковия лагер Шуша край граничния пункт Рас Джадир пребивават 7700 бежанци, а още хиляда други са разпределени в други лагери.

До началото на конфликта около 800 хиляди чуждестранни граждани постоянно са пребивавали в Либия, обяви в Триполи ръководителят на либийската мисия на Международната организация по миграцията Лорънс Харт. По думите му от 20 февруари досега 280 хиляди от тях са напуснали страната, бягайки от насилието, като 151 хиляди чужденци са заминали за Тунис, а 125 хиляди - за Египет, предаде Франс прес.

Лорънс Харт каза, че в началото на март е предложил на либийските власти да бъде изпратена хуманитарна помощ за останалите в Либия чужденци, но не е получил отговор, допълва ИТАР-ТАСС.

Въздушните удари над Триполи продължават
netinfo

Междувременно НАТО обяви, че поема контрола над действията за налагане на зона, забранена за полети, но САЩ все още носят отговорност за ударите срещу сухопътни части и други обекти в Либия, съобщи Асошиейтед прес. Според високопоставени източници от американската администрация, пробивът в преговорите в Брюксел бил направен, след конферентен разговор на Държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън с външните министри на Великобритания, Франция и Турция. Предприемаме действия като част от широките международни усилия за защита на цивилните от атаките на режима на Кадафи, се посочва в съобщението на пакта. НАТО отбелязва, че ще си сътрудничи с партньорите в региона и би се радвал на техния принос.

САЩ настояват Алиансът да поеме пълен контрол върху всички аспекти на военната операция, в това число защитата на цивилното население в Либия и оказване на съдействие на хуманитарните усилия, посочва АП. "Всички 28 страни членки упълномощиха военните структури да разработят план, чрез който НАТО да поеме отговорност и за действията за защита на цивилното население", заяви Хилари Клинтън, цитирана от АП.

Въздушните удари над Триполи продължават
netinfo

Засега не е ясно кога съюзниците от НАТО ще постигнат съгласие и по тези въпроси, посочва агенцията. На вчерашното заседание на Съвета на НАТО в Брюксел на равнище постоянни представители на страните членки, не бе изяснено каква ще е командната структура, която ще бъде създадена в съответствие с взетото решение. Според АП Вашингтон ще поемат основната отговорност по координацията на военните мисии под контрола на НАТО и бойните операции, които се извършват под командването на Командването на САЩ за Африка. Пентагонът вече обяви, че полетите на американски бойни самолети над Либия ще продължат.

Вашингтон пое оперативното командване на започналата миналата събота операция за налагане на забранена за полети зона над Либия, тъй като единствено САЩ разполагат с възможности за координиране на сложната система от събиране на разузнавателна информация, идентифициране на потенциалните цели и действия на участващите в мисията бойни подразделения.

Катарски военни самолети за първи път прелетяха над Либия в рамките на операцията за налагане на забранена за полети зона, предаде Франс прес, като се позова на комюнике на военновъздушните сили на страната. По този начин Катар стана първата арабска държава, която се включи в международната военна операция срещу режима на либийския лидер Муамар Кадафи. В комюникето не се уточнява колко катарски самолета са прелетели над Либия, нито кога.

Обединените арабски емирства (ОАЕ), които подобно на Катар са ключов арабски съюзник на Съединените щати в района на Персийския залив, обявиха, че ще се включат с 12 изтребителя в международната операция, за да допринесат за установяването на зона, забранена за полети над Либия.

Говорител на Пентагона заявил пред журналисти, че постепенно САЩ ще поемат предимно спомагателни функции като зареждане на самолети във въздуха и осигуряване на наблюдение от въздуха на Либия, като при необходимост ще бъдат изпълнявани и бойни мисии.