Норвежкият посланик дари книги на библиотеката
Норвежкият посланик дари книги на библиотеката / DarikNews.bg

Норвежкият бизнес проявява инвеститорски интерес в сферата на недвижимата собственост, енергодобива, възобновяемите енергийни източници, комуникацииите и модерните технологии.
Това каза в Стара Загора извънредният и пълномощен посланик на Норвегия в България Тове Скарстейн.

За периода 2007-ма- 2009 година за проекти в България Норвегия е отпуснала 41 милиона евро. Новата 5-годишна програма е с финансиране 127 милиона евро, съобщи още посланик Скарстейн. „Все още обсъждаме с българските партньори кои ще бъдат приоритетните области, към които ще бъде насочено това финансиране. Но най-вероятно ще надградим много добрия опит , който имаме от периода 2007-2009-та година. Тогава имахме много добри проекти в областта на опазването на околната среда, какъвто е проекта в Стара Загора но също и няколко много добри проекта в областта на опазването на културното наследство".

За изминалата година Норвегия изнася стоки и услуги за България на стойност 90 милиона норвежки крони, посочи посланик Скарстейн и допълни, че съществува потенциал за увеличаване на стокооборота между двете страни.

В Стара Загора посланикът дари книги за фонда на Регионалната библиотека"Захарий Княжески". Дарението включва 15 творби преводна литература на норвежки класически и съвременни автори. „Културното наследство трябва да се представя атрактивно за туристите. Необходимо е да се изгради добра инфраструктура", посочи посланикът по време на среща с областния управител Йордан Николов. По-късно през деня посланикът ще посети Регионалния исторически музей и музея „Неолитни жилища".

Тове Скарстейн ще се срещне с кмета проф. Светлин Танчев и старозагорския митрополит Галактион.

От 17 часа извънредният и пълномощен посланик на Норвегия в България ще открие Научноизследователски център по околна среда към Тракийски университет, създаден по проект "Оценка, намаляване и предотвратяване замърсяването на въздуха, водата и почвата в регион Стара Загора" и финансиран от Правителството на Норвегия чрез Норвежката програма за сътрудничество за икономически растеж и устойчиво развитие в България. Центърът е оборудван със съвременна апаратура за изследване на въздух, води, почви, растителни и животински продукти и суровини, здраве на човека.