Враца

Откриха дом за хора с психични заболявания в с. Долни Лом

28 март 2011 15:42 | Автор: Дарик Враца

Откриха дом за хора с психични заболявания в с. Долни Лом
© Снимка: община Видин  

Център за настаняване от семеен тип за възрастни с психични разстройства започва да функционира в с. Долни Лом, община Чупрене. Новото социално заведение беше открито от народния представител Владимир Тошев и кмета на общината Ваньо Костин.

Новият социален център се помещава в двуетажна напълно обновена и модернизирана сграда. Тя е издигната на мястото на полуразрушената бивша здравна служба в селото. В реконструкцията й са инвестирани 190 000 лева, осигурени по програма „Красива България" и община Чупрене. От местния Общински съвет са предоставени допълнително 15 000 лева за обзавеждането на Центъра.

След извършените подобрения Центърът предлага условия, близки до семейната среда.  Спалните помещения са с по две легла, телевизор и други битови удобства. Сградата разполага с модерно обзаведена кухня, дневна стая и санитарни помещения. Дворното пространство е облагородено със зелени площи и овощна градина.  

В новия Център ще бъдат настанени 10 лица с психични разстройства. За тях ще се грижи персонал от 9 души - медицински сестри, санитари и  социални работници. Наетите на работа в дома са хора от селата Долни Лом и Горни Лом.

„В национален мащаб това е един от най-бързо осъществените проекти - от идеята до крайната му реализация", коментира народният представител от ГЕРБ Владимир Тошев. Той поздрави ръководството на община Чупрене, като отбеляза, че днешното събитие е пример за добро управление и активна социална политика от страна на местната власт.

През 2008 г. е открито първото защитено жилище в Чупрене, припомни кметът на общината. Той бе категоричен, че до началото на следващата година в с. Репляна ще бъде разкрит Център за настаняване на хора с деменция. Проектът на общината вече е внесен пред финансиращия орган за одобрение.

 Етикети: Видин, с. Долни Лом, социален дом, психични заболявания

Напиши коментар

  • Име *:

    Полетата отбелязани със * са задължителни!
  • Коментар *:

  • Код за сигурност *:

    security code

    Въведи код:

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите »

 

Пепеляшка се кара на добрата фея след бала: - Това, че каляската ми се превърна в тиква, някак си го преживях. Това, че кочияшите ми… Виж още