Данута Хюбнер: България е бедна страна, която има глад за модернизиране
Данута Хюбнер: България е бедна страна, която има глад за модернизиране / Sofia Photo Agency
Данута Хюбнер: България е бедна страна, която има глад за модернизиране
40195
Данута Хюбнер: България е бедна страна, която има глад за модернизиране
  • Данута Хюбнер: България е бедна страна, която има глад за модернизиране

Подобряване на качеството на местната администрация в България, за да може да се усвояват повече европейски пари, препоръча бившият европейски комисар, а сега евродепутат Данута Хюбнер. Тя е наясно със случващото се в България, тъй като беше комисар по регионално развитие, а сега председателства такава комисия в Европейския парламент.

В интервю за Дарик Хюбнер добави, че за да се намали корупцията, трябва да се намали и броят разрешителни, необходими за започване на бизнес.

Г-жо Хюбнер, често Брюксел упреква България, че тук има корупция и организирана престъпност, а еврофондовете стават обект на присвояване и злоупотреби. Това не се случи в Полша. Къде е причината - в правителството, в Европейската комисия, в бенефициентите?

Мисля, че е много важно такива феномени да не съществуват, особено когато става дума за използване на европейско финансиране. Ето защо преди присъединяването на която и да е нова държава се искат реформи в съдебната система, в ефикасността на сектора за установяване на нередности, реформи в скоростта, с която се провеждат различни процедури. Това са неща, които винаги са обект на преговори преди присъединяването на нова страна. Винаги има строг контрол, защото европейското финансиране идва от европейския бюджет, който е обществен бюджет - това са моите пари, това са вашите пари, това са парите на всички, които плащат данъци в Европа. След това част от тези пари отиват в европейския бюджет. Всички сме много чувствителни към харченето на обществени пари, към корупцията. Има специална система за следене на това. В България също. В Министерството на финансите има много добре функциониращ отдел на ОЛАФ. Става въпрос за защита на парите и по-специално за новите страни членки. Проблемът, разбира се, не съществува само при тях, но мога да кажа, че в новите страни членки имаме история в създаването на корупция и нередности в администрацията. Това се дължи на икономиката на оскъдицата, на икономиката, в която трябваше да искаш всичко от всеки. Тогава чиновникът имаше власт да ти разреши или да ти забрани нещо. Когато има оскъдица винаги съществува това изкушение да купиш нелегално това, от което имаш нужда. Не оправдавам това, просто обяснявам защо в новите страни членки има повече лошо функционираща администрация. Смятам, че Европейският съюз е много чувствителен и много нащрек. Не само България, всички нови страни членки са под наблюдение. Зная, че това е болест, от която можете да се излекувате и вярвам, че след няколко години в годишния доклад на Комисията ще пише, че са изчезнали лошите неща. Има нужда обаче от реформа на съдебната система и борба с корупцията. Мисля, че важното нещо е начинът, по който функционира съдебната система, както и намаляването на броя разрешителни, които са необходими за извършване на някаква дейност. Тогава ще има по-малко корупция. Колкото е по-отворена икономиката, толкова по-малко такива нарушения ще има.

Самата вие бяхте комисар. Смятате ли, че Европейската комисия прави достатъчно, за да предпази европейските пари от кражба в България или на друго място?

Спомням си, че Комисията реагираше незабавно, когато имаше сигнал за злоупотреба, дори той да е в медиите. Има, разбира се, много случаи, когато става дума само за подозрения и за нищо повече. Има и много нередности, които нямат нищо общо с корупцията, а са просто нередности, незачитане на правилата, но не става дума за корупция. Комисията проверява всичко и най-важното нещо е, че не е необходимо да се намесва Европейският съюз, защото вече в България се засичат все повече и повече случаи и държавата се справя с тях. Това е идеалният вариант. Не трябва да се стига до Комисията, проблемът трябва да се разрешава тук.

Смятате ли, че България прави всичко, на което е способна, за да усвоява максимално много от европейските пари? Какво трябва да направим, за да използваме най-добре кохезионните фондове?

Зная, че много правителства в България през последните години се опитват да увеличат използването на европейските фондове и да премахнат нередностите. Това става бавно, става твърде бавно. Няма причина България да прилага европейските проекти толкова бавно. Имате огромни нужди, бедни сте, трябва да се модернизирате бързо, трябва да повишите стандарта на живот, трябва да се повишат заплатите, трябва да се повиши продуктивността. Заради това трябва да инвестирате в продуктивността на труда, в иновации. Смятам, че всички знаем, че нещата трябва да се правят по-добре. Ролята на правителството в това е много важна, а сегашното правителство полага големи усилия да подобри координацията на правителствено ниво, Европейската комисия помага, ние в парламента също се опитваме да помогнем. Но централното ниво е едно нещо, а местното ниво е друго нещо. А именно там има нужда да се прилагат все повече и повече проекти, това са местата, където има нужда от инвестиции в енергийна ефективност, училища, болница. Трябва да подобрите и качеството на администрацията там, защото все още смятаме, че качеството на местната администрация в България е много ниско. Заради това са бавни и не могат да подготвят добри проекти. Да се подготви един добър проект е необходимо време. Трябва да се подготвят проекти, свързани с инфраструктурата и околната среда - за отпадни води, оползотворяване на отпадъците. В следващия период на европейско финансиране, след 2013, ще има още пари за такива проекти. Заради това местните власти трябва да ги подготвят. Има проблеми и с обществените поръчки. Надявам се, че качеството на администрацията в България ще се подобри, което означава, че може да бъде използвано и европейско финансиране за обучение на хората. Европейската комисия работи със Световната банка, която има опит в повишаване качеството на администрацията. Това сътрудничество е много важно. Смятам, че това, което ще помогне за усвояването на повече европейски пари, и което вие в България не правите, е подготовката на повече проекти, отколкото могат да бъдат финансирани. Случва се някой проект да се провали и ако нямате друг готов проект, който да го замени, губите пари. За да бъде подготвен проект за нов път, например, или за нова болница, са необходими години. Мога да кажа, че като цяло нуждата от ускоряване на усвояването на европари е много належаща в България. Трябва да го направите, не можете да си позволите забавяне. Няма причина да има забавяне, защото сте бедна страна, която има глад за модернизиране, но имате и много талантливи и образовани хора. Защо тогава да бъдете бавни? Няма причина.

Смятате ли, че Полша е готова да се присъедини към еврозоната през 2015 година? Какво казвате на обикновените поляци, които се притесняват, че цените ще се покачат след това?

Важно е да кажем и на българите, че това не е вярно. В еврото няма нищо, което би могло да доведе до повишаване на цените. Това е нещо от миналото, още при създаването на еврото и влизането му в употреба, търговците не бяха честни. Те просто използваха смяната от национална валута към еврото, за да повишат цените. Понякога обменният курс беше такъв, че да трябва новата цена да се закръгли нагоре. Но сега в Кипър, например, нямаше повишаване на цените, защото създадоха капацитет за реагиране. Имаше гражданско движение, което - като забележи съмнително висока цена - я докладва и тя се проверява. В Естония има споразумение между търговските асоциации, и самите те се грижат цените да не се повишават. Няма причина за това. Даже обратното - ако валутата ви е евро, цената за транзакции на бизнеса ще бъде по-ниска. Те няма да трябва да обменят пари, разходите им ще бъдат по-малки. Това е причина дори за намаляване на цените. След влизането на еврото в България, Румъния, Унгария ще бъде по-лесно и сравняването на цените. Сега се налагат пресмятания, не е толкова очевидно.

Като бивш комисар как преценявате първата година от работата на новата Европейска комисия?

Тази комисия имаше лош късмет, защото еврото трябваше да се преоткрие, а комисията да се справя с кризата. Трябваше от нулата да се прави законодателство за регулиране на финансовия сектор, за управление на страните от еврозоната. Тази комисия има доста работа. Смятам, че тя се справя добре, още повече, че трябва да работи в условията на по-големи правомощия на парламента. Живеем в трудни времена, но смятам, че сега ролята на европейските институции е по-важна от всякога. Комисията е много важна.