Кампания по залесяване стартира днес в Шумен
Кампания по залесяване стартира днес в Шумен / Dariknews.bg

Площ от 20 декара в Природен парк „Шуменско плато" ще бъде залесена с дървесни видове характерни за парка. Кампанията „Моята гора" ще стартира в 10 часа днес и ще продължи през целия месец април. Тя се организира във връзка със Седмицата на гората /4 - 10 април/  и се осъществява от Регионалната дирекция по горите - Шумен, Държавно горско стопанство и ПП „Шуменско плато". Площта, на която ще бъдат засети над 13 000 фиданки, се намира след вилната зона на Шумен в посока село Лозево срещу Дома за възрастни хора. Новото горско насаждение ще включва различни дървесни видове като космат дъб, цер, благун, явор, сребролистна липа, дива череша, люляк и др.Участие в кампанията ще вземат около 300 ученици от Шумен разпределени в 11 групи. Заявка за участие са подали от ПМГ „Нанчо Попович", СОУ „Йоан Екзарх Български, СОУ „Панайот Волов", ОУ "Петър Берон", НУ „Илия Р. Блъсков", Скаутски клуб „Мадарски конник" и отряд „Млади огнеборци".

Залесяването ще се извършва по предварително изготвен график, осигурени са фиданки инструменти, а за всички участници са подготвени рекламни сувенири за кампанията. Предвидено е групи от горското стопанство в Шумен да изнасят пред участниците информация за горите в региона, те ще помагат и в акцията по залесяване.

„Кампанията „Моята гора" е с образователна цел и ще продължи през целия месец април", заяви Дарина Иванова - ст. експерт Дирекция ПП „Шуменско плато".