Екоурок за Седмицата на гората изнасят деца от ЦДГ Смехорани
Екоурок за Седмицата на гората изнасят деца от ЦДГ Смехорани / Дарик-Шумен

Eкоурок, посветен на Седмицата на гората /04 - 10 април/ и предстоящия Международен ден на Земята /22 април/ ще изнесат децата от ЦДГ № 12 „Смехорани", съвместно с Регионалната инспекция по околна среда и води. Инициативата ще се проведе утре от 10:30 ч. в двора на детското заведение, съобщават от пресцентъра на екоинспекцията.

Концепцията на съвместната работа е заниманията  да протичат сред природата, в грижа  за нейното опазване. Различните образователни дейности и игри ще запознаят децата с флората и фауната, ще развият въображението и творческото им мислене. Предвидено е почистване на двора и площадките за игра в детската градина, както и поставяне на хранилки за птици, изработени от възпитаниците на Общинския детски комплекс в града. Част от хранилките-бутилки пълни със семена  децата ще поставят по дърветата в двора на детската градина, а други на подходящи места при поход в гората. Активни участници в урока ще бъдат родителите на децата.

В България празникът на гората се чества от 1925 г. през първата седмица на месец април. Организацията на обединените нации инициира 2011г. като „Международна година на горите", с което цели повишаване осведомеността на обществото за природосъобразното управление, опазване и развитие на всички видове гори в полза на нашето и бъдещите поколения.