Деца поставят къщички за птици
Деца поставят къщички за птици / снимка: пресцентър на община Долна Митрополия

100 къщички за гнездене на пойни птици вече са поставени в детските градини и училищата в дунавските общини Козлодуй, Байкал, Белене и Свищов. Инициативата е на Българско дружество за защита на птиците и община Козлодуй.

Общинският център за извънучилищни дейности и занимания по интереси в с. Байкал, община Долна Митрополия организира различни дейности - презентация за видовете птици и тяхното значение, мерки за опазването им и поставяне на къщички в двора на центъра. Дейностите са осъществени заедно с възпитаници на СОУ „П. Р. Славейков" Трявна, които бяха на "Зелено училище". Българското дружество за защита на птиците е предоставило 15 къщички, които ще бъдат раздадени на детските градини и училищата на територията на община Долна Митрополия и в с. Гиген.

Инициативата се организира в рамките на проект "Трансграничен модел за опазване на природата и устойчиво ползване на природните ресурси по течението на река Дунав". Той е финансиран от Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Румъния 2007-2013.