Хора с интелектуални увреждания изработват сувенири по социален проект
Хора с интелектуални увреждания изработват сувенири по социален проект / DarikNews.bg, архив
Хора с интелектуални увреждания изработват сувенири по социален проект
40307
Хора с интелектуални увреждания изработват сувенири по социален проект
Хора с интелектуални увреждания изработват сувенири по социален проект
  • Хора с интелектуални увреждания изработват сувенири по социален проект
  • Хора с интелектуални увреждания изработват сувенири по социален проект

Хора с интелектуални увреждания изработват сувенири, които ще се продават в новоизградено социално предприятие в Община Велико Търново. Това става възможно, след като Общината реализира проект „Работилница на мечтите", финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси".

Изградени са четири профилирани работилници, в които хора с умствени увреждания могат да изработват сувенири от керамика, кожа, дърво или текстил. Ателиетата се намират в Церова кория, Пчелище, Дебелец и Велико Търново. В проекта са ангажирани 192 души от няколко социални дома и защитени жилища в Общината, съобщи ръководителят на проекта Нина Русева. По думите й създаването на подобно социално предприятие ще стимулира трудовата реализация на хора с интелектуални увреждания.

Чуйте повече в първия звуков файл.

По пилотната схема за социално предприемачество в цялата страна има сключени 44 договора за над 10 млн. лв. като всички проекти се реализират успешно и се очаква да приключат с 34 новосъздадени социални предприятия, съобщи Правда Игнатова от Агенцията за социално подпомагане. Над 2 600 души са получили подкрепа в рамките на тези проекти под формата на обучения или наемане в социални предприятия.

Чуйте повече от Правда Игнатова във втория звуков файл.

Две нови схеми за социално предприемачество ще стартират в рамките на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси". Схемата „Нови възможности" е насочена предимно към общините и ще предоставя възможности за разработване на проекти за създаване на социални предприятия.

30 млн. лв. е общият бюджет на схемата, която ще насърчава изграждането на пет типа социални предприятия - обществени перални, за обществено хранене, озеленяване и благоустройство, за извършване на технически дейности в подкрепа на общинската администрация и социални предприятия за традиционни занаяти. Между 100 000  и 300 000 лв. максимално финансиране ще може да получи един проект, като средствата ще покриват обучение, заплати за наемане на хора в социалните предприятия, оборудване и ремонт на помещения.

По втората схема „Шанс за всички" ще могат да кандидатстват кооперации и предприятия на хора с увреждания. Максималният размер на помощта за един проект е 250 000 лв. Условията за кандидатстване по новите схеми са публикувани на интернет страницата на Агенцията за социално подпомагане.