Нов меморандум замрази проекта „Белене“ за три месеца
Нов меморандум замрази проекта „Белене“ за три месеца / снимка: DarikNews.bg, архив
Нов меморандум замрази проекта „Белене“ за три месеца
40312
Нов меморандум замрази проекта „Белене“ за три месеца
  • Нов меморандум замрази проекта „Белене“ за три месеца

След близо 6-дневни българо-руски преговори бе подписан нов меморандум за удължаване на срока за работата по проекта АЕЦ "Белене", съобщиха от Националната електрическа компания. Документът, който е подписан от НЕК и руския изпълнител на проекта "Атомстройекспорт", на практика замразява проекта „Белене” за три месеца.

Резултатът от продължилите 6 дни преговори между България и Русия е подписване на 12-то поредно удължаване на договора за АЕЦ "Белене”. Според документа всички дейности по строителството се отлагат за три месеца. Отлага се и производството на оборудване, което още не е стартирало, уточниха от НЕК. От там допълниха, че през следващите три месеца компаниите по проекта ще трябва да уточнят допълнителни условия за безопасността на бъдещата централа.

По-рано през деня енергийният министър Трайчо Трайков призна, че преговорите с руснаците са се водели в юридически вакуум, тъй като срокът на предишното споразумение изтече на 31 март.

„Този проект е роден с един изначален грях и това е, че е подписано споразумение за 673 млн. евро, преди да е договорена ескалацията по тях и по целия проект. Тоест ние сме започнали да плащаме, нещо се произвежда, а още не е ясно каква е крайната цена“, обясни Трайков.

Подписаният меморандум влиза в сила със задна дата от 31 март. До 30 юни двете страни по проекта трябва да договорят и окончателната цена на АЕЦ „Белене”.