Все по-малко фармацевти работят в аптеките
Все по-малко фармацевти работят в аптеките / снимка: www.morguefile.com

В аптечната мрежа в страната се увеличават случаите, при които се наемат хора, които нямат професионална подготовка по фармация, или медицински сестри, акушерки и козметички продават лекарства на пациентите. Това становище бе изразено на Национална конференция на Съюза на бакалавър-фармацевтите във Велико Търново.

Според Юли Томов, председател на регионалната структура на организацията в Бургас, през предстоящия летен сезон в аптеките на курортите по Южното Черноморие ще работят хора без здравно образование и нито един магистър-фармацевт или помощник-фармацевт.

Подобна тенденция се наблюдава и в дрогериите, където заради по-ниските заплати, масово се назначават ниско квалифицирани или хора без професионална подготовка, отбеляза Лиляна Петрова, изпълнителен секретар на съюза.

От съсловната организация настояват с промяна в Закона за здравето, хората с образователно-квалификационна степен "бакалавър" и специалност "помощник-фармацевт" да отпаднат от професионално направление "Здравна грижа" и да бъдат включени в направление "Фармация", където могат да се реализират като специалисти със специфични знания и умения, съобщава БТА.