Работилница „Великденско яйце” отвори врати
Работилница „Великденско яйце” отвори врати / снимка: Дарик-Благоевград

В навечерието на Великденските празници отваря врати традиционната работилница „Великденско яйце”, съобщават от Обединен детски комплекс.

В двора на Мощанска къща 15 деца от клуб „Опазване на околната среда” ще поставят началото на боядисването на великденските яйца.

Работилница Великденско яйце отвори врати
netinfo

Учебните занятия ще се проведат в две части: теоретична – в която акцентът ще е върху боядисването и рисуването на яйца. Децата ще се запознаят и с приготовленията за големия християнски празник – омесването на великденските колаци и козунаци;  с различни техники за боядисване, рисуване и декорация на яйцата; с природни и други материали, с които могат да изработят великденска украса и да боядисат и украсят яйцата  с люспи от кромид, семена, конци, дребни макаронени изделия и др. В практическата участниците сами ще рисуват и декорират кухи яйца.

Работилница Великденско яйце отвори врати
netinfo
Работилница „Великденско яйце” е модул от програмата „Празници и традиции” на ОДК. Ежегодно около 350 – 400 деца от всички училища в община Благоевград вземат активно участие в нея и усвояват знания за българските традиции и обичаи свързани с Великден и придобиват практически умения и техники за боядисването  на Великденски яйца и украси за празника.  Най-добрите детски творби ще участват в аранжирането на Националната изложба „За хляба наш…”, която ще се открие в края на месец април.