50 години от полета на Гагарин
50 години от полета на Гагарин / снимки: Reuters

На 12 април 2011 година се отбелязва 50-годишнината от първия полет на човек в Космоса.

На 12 април 1961 година космическият кораб "Восток" с Юрий Гагарин на борда успява да се откъсне от притегателната прегръдка на Земята и да полети в космическото пространство, поставяйки началото на нова ера за човечеството.

В 9 часа 06 минути 59,7 секунди от космодрума Байконур за 108 минути корабът извършва едно завъртане около Земята и се приземява недалече от селцето Смеловка, Саратовска област.

 

50 години от полета на Гагарин
netinfo

 

По случай 50-та годишнина от изпращането на първия човек в Космоса Руската централна банка пусна юбилейни монети. ЦБ представи възпоменателна монета с номинал 1000 рубли, отсечена от 24 каратово злато. Тя тежи 155,5 грама. На лицевата й страна е изобразен съветския космонавт Юрий Гагарин - първият човек летял в Космоса. Серията включва и сребърна монета с проба 925. Тя е с номинал 3 рубли и тежи 31,1 грама.

В деня на годишнината в Ню Йорк тестовата капсула "Восток 3КА-2", все още обгорена от повторното си навлизане в атмосферата, ще бъде продаде на търг на Sotheby's. Собственикът, пожелал анонимност, я закупил от Русия преди няколко години, отбелязва БГНЕС.

 

Космическата програма "Восток", създадена от архитекта на съветската програма за овладяване на Космоса Сергей Корольов създаде история с изстрелването на две кучета - Белка и Стрелка - първите живи същества от планетата, оцелели при пътуване през 1960 година. Сферичната кабина на капсулата, не по-голяма от 2,5 метра в диаметър от алуминиева сплав, впоследствие е била адаптирана за хора.

50 години от полета на Гагарин
netinfo