Маратон на четенето стартира в Свищов
Маратон на четенето стартира в Свищов / Sofia Photo Agency

Маратон на четенето стартира в Свищов. Програмата ще продължи до 21 април под мотото "ЧЕТЯЩА БЪЛГАРИЯ - ЧЕТЯЩ СВИЩОВ - ЧЕТЯЩА ОБЩИНА". Инициативата е посветена на Международния ден на детската книга 2 април, Международния ден на книгата и авторското право 23 април и няколко годишни, които отбелязват читалищни библиотеки в Крайдунавската община.

Дни на отворените врати за безплатна регистрация на нови читатели се провеждат до 21 април в библиотеката на Първо българско читалище „Еленка и Кирил Аврамови". През този период читателите ще могат да върнат забравени книги, без да бъдат глобявани.

На 13 април читалищната библиотека ще гостува в свищовския Дневен център за деца с увреждания. На малчуганите ще бъдат представени книгите на Дора Габе, Стоян Михайловски и Георги Данаилов. След това е организирано четене на откъси от любими произведения на децата от Балетната школа при свищовското читалище.

На 19 април от 19.00 ч. на откритата сцена в парк "Калето" ще започне представлението "Под светлината на прожекторите", което включва четене на откъси от първото българско драматично произведение "ЛОВЧАНСКИЯТ ВЛАДИКА" на Теодосий Икономов. В него ще вземат участие представители на Драматичния театър при читалището. Представлението е посветено на 175 г. от рождението и 140 г. от смъртта на автора.

Маратонът на четенето в Градската библиотека в Свищов ще започне на 14 април от 11,00 часа в детския отдел, където четвъртокласници от СОУ "Н. Катранов" ще четат откъси от приказките на Андерсен. На 15 април от 11.00 ч. учениците ще се срещнат с писателя Валентин Антонов, а след това ще четат стихове и откъси от поеми на Дора Габе.

В дните до 15 април СОУ "Димитър Благоев" организира дарителска акция "Подари любимата си книга на библиотеката". В училищната библиотека се провежда четене на Легенди и предания за България и нейните митични герои. Учениците от 1 до 4 клас могат да се включат в конкурс за написване на приказка "Страната Фантазия".

На 18 април второкласници от училището ще гостуват в комплекс "Светиниколско училище", където ще се запознаят с Рибния буквар на Петър Берон. На 20 април в Етнографския музей на училището е организирано четене на "Приказки от стари времена" с ученици от 1 клас.