Буккросинг за втори път във Велико Търново
Буккросинг за втори път във Велико Търново / DarikNews.bg
Буккросинг за втори път във Велико Търново
40598
Буккросинг за втори път във Велико Търново
  • Буккросинг за втори път във Велико Търново

За втора поредна година студентите в катедра „Библиотекознание и масови комуникации" към ВТУ „Св.св. Кирил и Методий" и община Велико Търново организират поредица от инициативи, посветени на Световния ден на книгата и авторското право - 23 април. До 3 май в старата столица ще се проведат мероприятия, целящи да привлекат вниманието на гражданите към книгата и четенето.

Отново от тук ще тръгне инициативата буккросинг или пътуваща книга. Студентите вече представиха пътуващата книга в четири училища, а на 18 и 19 април от 9 до 17 часа ще бъдат оформени буккросинг- зони пред Общината и Ректората на ВТУ за събиране на книги, които ще се регистрират в световния сайт и на финала на „Дни на книгата" ще бъде „освободени".

Буккросингът представлява пускане на книги "на свобода" и проследяване на техните пътешествия и хората, чийто живот са докоснали, обясни Катя Кирилова, асистент по библиотекознание и масови комуникации. Хората, които „хванат" такава книга, ще трябва да следват инструкциите на стикера.

Миналата година от В. Търново са тръгнали 200 книги, 40 от тях са проследени, чрез регистрациите в Интернет. Най- далеч пътувалата книга е до Пловдив. Повече за инициативата буккросинг тази година, чуйте от третокурсничката във ВТУ- Ивона Андонова.

Чуйте повече в звуковия файл.

Сред инициативите за Световния ден на книгата са още кръгла маса на тема „Мисия книгоиздаване възможна?", пърформанс на тема „Книгата - моето огледало" в Изложбени зали „Рафаел Михайлов", „Приказна работилница", по време на която деца от детските градини, преподаватели във ВТУ и граждани ще дописват приказки и форум, посветен на свободата на словото.