Нощно четене в Казанлък
Нощно четене в Казанлък / netinfo

Нощен маратон на четенето организираха за първи в общинската библиотека „Искра" в Казанлък. Повод за проявата стана Националния поход на книгата. Идеята за проявата ена библиотечното ръководство.
До късно снощи вратите на 150 годишната библиотека бяха отворени за всички желаещи да четат или разгледат библиотечния фонд или просто да почетат на глас части от любима книга. Без предварителна сценична подготовка, като себеразкриване, в приятелски непринуден диалог да споделят мисли по вече прочетеното. В ролята на четци бяха редовни читатели, творци и самите библиотекари.

Сред творбите, които звучаха по тъмно в градската библиотека на Казанлък бяха на Джубран Халил Джубран "Странникът", Джералд Даръл "Градината на боговете", Екзюпери и вечната му творба "Малкият принц", Х.Д.Торо "Уолдън", Кир Буличов "Момиченцето от Земята", Дж. Арчър "Смъртта говори", стиховете на Кина Златева "Великденски камбани", откъси от "Изкуството на житейската мъдрост" , Дж.К.Джером "Трима мъже в една лодка." , "Ценното време на зрелостта"- преводен текст от далечна Бразилия, с автор Марио де Андраде. А за финал - приказката на Оскар Уайлд- "Себелюбивият великан".


В приятните кафе-паузи не мина и без разглеждане на казанлъшките вечни теми- за историята на града, за разрушения символ- кулата в Куленската махала и други.
Заради успеха на първия нощен читателски маратон, домакините от казанлъшката библиотека „Искра" имат амбицията той да стане ежегоден.