Показаха пробен електромобил в Монтана
Показаха пробен електромобил в Монтана / Снимка: Петя Димитрова

Възможностите на електромобил „Пони", произведен от „Ди Вен" Лом за комунални услуги бяха демонстрирани днес в центъра на Монтана.

Лекотоварната кола тежи 920 кг. и може да носи около 1 тон товари. Зарежда се с четири батерии от 12 волта и има вградено зарядно устройство. Електродвигателят му е произведен в завод Монбат.

Плюсовете на електромобила вече са широко известни. Той е икономически  изгоден, използането му намалява вредните емисии на прах и шум, има висок коефициент на полезно действие и ниски нива на разходите по поддръжка.

Две фирми,  представиха днес в Монтана свои станции за  зареждане на електромобили. Следващата година, според експертите, в страната ни вече ще има инфраструктура от зарядни станции.  Сега процедурата по закона за устройство на територията прави много трудно инсталирането на зарядните колонки. Разплащането при ползването им ще става по три начина - чрез ваучери, кредитни карти и sms-и.

Полезното е, че всеки клиент ще има собствена електронна регистрация и ще може, чрез интернет да получи информация за това къде е най-близката подходяща за неговия електромобил зарядна станция. Система от тях в България още няма, малко са и регистрираните в страната електромобили - новите  са 3, а трансформираните от бензинов на елдвигател са едва 40. От друга страна световните тенденции показват нарастване на производството в средата на тази година.

Пакет от мерки за ползването им у нас, какти и за развитието на инфраструктурата в национален мащаб вече се обсъжда в междуведомствена правителствена комисия, съобщи Юлиан Николов директор "Икономическа политика" в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Освен законодателни промени за разглеждане  са включени и различни стимули за собствениците на този тип екологични превозни средства. Например да бъдат освободени от данък при регистрация на електромобила, а фирмите да ползват облекчения по Закона за корпоративното подоходно облагане, както и по Закона за данък добавена стойност.

В някой европейски държави се отпуска и еднократна памощ при закупуване на електромобил. Според Николов тази мярка е неприложима за България, но също е включена за обсъждане. Друг стимул за ползването на електрическите коли е  безплатно паркиране в сините градски зони, каквото вече има в столицата, предстои да бъде въведено и в Монтана.

Кметът на Общината Златко Живков ще предложи актуализация на бюджета в следващото полугодие така, че да бъде разработена инфраструктурата за ползването на електромобили.

Това е първото регионално представяне на електромобил и зарядни станции, организирано от Индустриален клъстар за Електромобили и община Монтана. Демонстрацията е част от  споразумението с местната управа и ИКЕМ за резвитие на зелена община. Подобни споразумения имат само още два града в страната - София и Ловеч.

Лекотоварният електромобил „Пони" е един от петте на пробна серия, произведена в ломския завод. Камиончето може да измине 40 километра на ден при максимална скорост 30 км в час. Струва 10 хиляди евро и благодарение на вградено устройство  може да се зарежда с електричество  директно от контакта.