Безработицата спада, отчете министър Младенов
Безработицата спада, отчете министър Младенов / снимка: Sofia Photo Agency

Безработните, които се регистрират в Бюрата по труда, съставят верния профил на безработицата у нас, единственият критерий за равнището е в бюрата, а не статистиката от анкетите, която не е точна. Това обяви в "Седмицата" на Дарик министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. За втори пореден месец безработицата у нас спада, през април тя е 9,29% или 344 099 безработни, което е с 0,23% по-малко спрямо март, отчете той.

През този месец заетите работни места са 23 076.

От началото на новата година са заявени около 80 000 работни места от реалния сектор, което е с 11 000 повече в сравнение със същия период на миналата година. "Това означава, че има търсене. Българската икономика се съживява", подчерта Младенов.

Социалният министър посочи преработвателната промишленост, хотелиерския и ресторантьорския бранш, търговията и ремонта на автомобили като водещите области, в които се търсят работници.

Секторите, в които безработицата расте, са строителството, търговията, сферата на услугите.

Под 6% са хората, които работят без трудови договори. Повече от 25% от българите декларират, че истинският размер на работните им заплати е много по-голям от това, което декларират.