1 май
1 май / снимка: Reuters, архив

Май е името на петия месец от годината според Григорианския календар. Той има 31 дни. Месецът е кръстен или на древноримската богиня Мая, или на древноримската богиня на плодородието Бона Деа, чийто празник е бил през май. На латински „Майус” е месец на богинята Майа, дъщеря на Атлас и майка на Меркурий - вестителя на боговете, бог на търговията, красноречието и хитростта. Народът нарича месец май още „тревен”.

1 май е 121-ият ден в годината според григорианския календар.

През 1707 г. кралство Англия и Кралство Шотландия се обединяват под името Кралство Великобритания.

През 1786 г. се състои премиерата на операта „Сватбата на Фигаро” от Волфганг Амадеус Моцарт във Виена.

През 1851 г. се провежда първото Световно изложение, което е открито от Кралица Виктория.

На този ден през 1884 г. е публикувана прокламация с искане за осемчасов работен ден в САЩ.

През 1930 г. Плутон е кръстена официално.

През 1931 г. в Ню Йорк е открит 102-етажният Емпайър Стейт Билдинг.

През 1940 г. заради войната са прекратени Летни олимпийски игри.

През 1978 г. японецът Наоми Уемура става първият човек, достигнал сам Северния полюс.

През 1986 г. пет дни след Чернобилската авария Съветската информационна агенция ТАСС съобщава официално за катастрофата.

Това е денят, в който през 2004 г. Естония, Кипър, Латвия, Литва, Малта, Полша, Словакия, Словения, Унгария и Чехия се присъединяват към Европейския съюз.

През 2009 г. еднополовият брак е узаконен в Швеция.

Днес се отбелязва Международен Ден на труда и на международната работническа солидарност. В Шотландия и Ирландия честват Празник на магьосниците и Празник на огньовете. В Северна и Източна Европа: Германия, Финландия, Източна Франция, Чехослвакия, Румъния, Словакия, Швеция, и др. страни пък се впускат във Валпургиевата нощ. Това е езически празник, символ на края на зимата, засаждането на майско дърво и запалването на големи огньове. Ритуалът е описан в драмата „Фауст” на Гьоте и в други литературни призведения. В Хавай днес е ден на гирляндите.

На този ден са родени Джоузеф Адисън (британски писател, 1672 г.), Даниел Дарийо (френска актриса, 1917 г.), Джоузеф Хелър (американски писател, 1923 г.), Литъл Уолтър (американски музикант, 1930 г.), Джон Ву (филмов режисьор, 1946 г.).