Почина Иван Славков-Батето
Почина Иван Славков-Батето / Sofia Photo Agency, архив
Почина Иван Славков-Батето
41071
Почина Иван Славков-Батето
  • Почина Иван Славков-Батето

Бившият президент на Българския футболен съюз Иван Славков-Батето е починал на 70-годишна възраст в Правителствена болница, съобщиха неговите близки. Смъртта е настъпила вследствие на проблеми с белите дробове. Славков бе президент на БФС от 1995 до 2005 година, както и дългогодишен председател на БОК и член на МОК.

Иван Славков е роден на 11 май 1940 г. в семейството на интерниста Борис Славков. Завършва ВМЕИ. Спортува водна топка, като студент в отбора на Септември.

През 1966 г., едва на 25-годишна възраст, остава вдовец след като първата му съпруга, стюардесата Светла Маринова, загива при катастрофата на самолет на БГА "Балкан", пътуващ за Братислава. По време на комунистическия режим в България сключва брак с Людмила Живкова, дъщерята на Генералния секретар на БКП Тодор Живков. По-късно им се ражда син Тодор Славков.

От 1967 до 1969 г. Славков работи като журналист в икономическия отдел на в. "Труд". В края на 70-те години е ръководител на футбола в ПФК Левски (София). Назначен е за генерален директор на Българската телевизия (БТ) през 1972 г. Той остава на този пост до 1982 г., след което е избран за председател на Българския олимпийски комитет (БОК). През 1987 г. става пожизнен член на Международния олимпийски комитет (МОК). Зам.-председател е на Организационния комитет на двете кандидатури на София за домакин на Зимните олимпийски игри през 1992 г. и 1994 г. През 1995 г. е избран за президент на Българския футболен съюз (БФС). Преизбран е на този пост през май 2001 г.; през същата година е преизбран и за председател на БОК.

През 2001 г. създава партия "Напред България" по аналогия с партията на Силвио Берлускони "Форца Италия", която обаче не успява да премине 4-процентната бариера и да влезе в Парламента.

Славков е носител на званието „Доктор хонорис кауза" на Националната спортна академия (НСА) и е бивш член на комисията на ФИФА по организацията на световните първенства. Професор е по спортен мениджмънт и социално управление към Киевския университет.

Славков получава световна известност, след като скрита камера на телевизия БиБиСи го заснема през 2004 г., заедно със сърбина Горан Такач в софийския хотел "Радисън", по време на преговори с фиктивни лобисти, представящи се за бизнесмени от измислената компания "Ню Лондон Венчърс" за осигуряване гласове на членове на МОК за кандидатурата на Лондон за Олимпиадата през 2012 г.

На 7 август президентът на МОК Жак Рох обявява, че Комисията по етика отнема временно всички права, привилегии и функции на Иван Славков като член на МОК. Отнета му е и акредитацията за Летните олимпийски игри в Атина. На 29 септември Иван Славков е изслушан от Комисията по етика към МОК. На 26 ноември 2004 г. Изпълкомът на МОК препоръчва изключването на Иван Славков, което е одобрено единодушно от всичките му 15 члена. На 24 май 2005 г. Жак Рох призовава Славков да напусне доброволно заеманите от него постове, преди да бъде официално изключен от МОК, но Славков не прави това. На 7 юли 2005 г. на Сесията на МОК в Сингапур, Иван Славков е изключен от Международния олимпийски комитет, след тайно гласуване, при което за изключването му гласуват 84 от членовете, 12 - против и 5 - въздържали се. Този акт автоматично го отстранява и от поста председател на БОК. Впоследствие на негово място е избрана Стефка Костадинова. През октомври губи и поста президент на БФС, след като на редовен конгрес на съюза е заменен от Борислав Михайлов.

Почина Иван СлавковБатето
netinfo

* Биографична информация - Wikipedia.