Европол: Включването на България и Румъния в Шенген може да бъде използвано от престъпници
Европол: Включването на България и Румъния в Шенген може да бъде използвано от престъпници / снимка: Reuters, архив

Премахването на визовия режим за страните от Балканите и Източна Европа и включването на България и Румъния в Шенгенската зона може да бъде използвано от престъпни групи, предупреди Европол, предаде ДПА.

Според европейската полицейска служба албански, турски банди и криминални групи от страни от бившия Съветски съюз се стремят да разширят дейността си в Европейския съюз и може да използват възможностите, които предлага евентуалното присъединяване на България и Румъния към Шенгенското пространство на свободно движение.

В издаван два пъти в годината доклад за заплахата от организираната престъпност Европол също така изтъкна опасността от "направени неотдавна и бъдещи премахвания на изискваните от ЕС визи за държавите от Западните Балкани, Украйна и Молдова". Премахването на визите за Русия и Грузия също беше споменато като възможна заплаха, допълва БТА.

Европол отбеляза, че миграционните потоци от Южното Средиземноморие и към източната граница на ЕС са намалели значително, но призна, че това може да се промени в резултат на въстанията в Северна Африка. Полицейската служба предупреди, че социалните и политически вълнения в региона може да окажат силно влияние върху вътрешната сигурност в Южна Европа.

През България преминават важни пътища за трафика на хероин и кокаин. Страната остава важен производител на амфетамини за Близкия Изток, а евентуалното й приемане в Шенген може да бъде използвано от организираните престъпни групи, пише още в доклада на Европол.

Варна, Констанца и Одеса играят важна роля в транзита на кокаин от Латинска Америка, а Молдова - в складирането и преработката на наркотика, сочи доклада на Европол. Все по-големи количества кокаин от Латинска Америка влизат в Европейския съюз през Западните Балкани: големи пратки пристигат в адриатическите и черноморски пристанища.

Също така, престъпници от Западните Балкани са създали оперативни бази в Латинска Америка, за да могат да получат максимални печалби. В рамките на Югоизточна Европа, България в момента служи като транзитен пункт за морските превози от Латинска Америка, трафика от Западна Африка през Турция и балканските маршрути, както и кокаин, предназначени за италиански престъпни групи, се казва в доклада.

Регионът на Западните Балкани е център за трафика на наркотици към и от ЕС, допълва БГНЕС. Хероин от Турция и кокаин от Латинска Америка се съхраняват тук, преди да бъдат транспортирани към ЕС. Канабис за употреба в ЕС също се отглежда в региона.