КС отмени изискването за 12 месеца уседналост и електронното гласуване
КС отмени изискването за 12 месеца уседналост и електронното гласуване / Sofia Photo Agency, архив
12 месеца уседналост за гласуване на местния вот – противоконституционно изискване
41222
12 месеца уседналост за гласуване на местния вот – противоконституционно изискване
  • 12 месеца уседналост за гласуване на местния вот – противоконституционно изискване

Конституционният съд (КС) отмени като противоконституционен текста за така наречената „уседналост" от Изборния кодекс, според който общинските съветници и кметовете могат да се избират само от български граждани, живели през последните 12 месеца в съответното населено място. С решението на Конституционния съд се отменя също така и експерименталното електронно гласуване.

С решението на КС отпада и условието за 12 месеца уседналост за всеки жител на държава-членка на Европейския съюз, който не е български гражданин, за да избира общински съветници и кметове. Обявено е за противоконституционно също така и изискването кандидатите за евродепутати да са живели най-малко през последните 2 години в България или в друга държава-членка на Европейския съюз. КС отменя и разпоредбата от Изборния кодекс, според която член на ЦИК може да бъде освободен предсрочно по искане на предложилата го партия или коалиция, както и изискването партията да е получила 2% от действителните гласове на национално ниво, за да й бъде върнат внесеният депозит за участие в изборите.

От Изборния кодекс отпада като противоречащ на основния закон и текстът за експерименталното електронно гласуване, което се въвеждаше за първи път на предстоящите избори през есента. Сред противоконституционните текстове са и тези, които предвиждат намаляване на броя на общинските съветници, както и това, че общински съветник, напуснал или изключен от група, става независим общински съветник и не може да бъде приет за член на друга група.

За други 15 атакувани текста от Изборния кодекс КС се произнася, че не противоречат на Конституцията и ги оставя в сила. За част от текстовете липсват мотиви за оспорване и затова КС ги оставя без разглеждане и не се произнася потях. Конституционните съдии Емилия Друмева, Владислав Славов, Благовест Пунев и Цанка Цанкова са подписали решението с особено мнение.

Решението на КС не се отнася до изискването за 10-месечна уседналост за местния вот тази есен, защото този текст от изборния кодекс не е атакуван пред съда. Най-вероятно управляващите ще разпишат за следващи избори за кметове и общински съветници 6 месеца уседналост заради отменените 12 месеца, разписани в кодекса.