Физици алармират: Светът загива!
Физици алармират: Светът загива! / снимка: sxc.hu

Нашият свят ще се промени коренно, хомо сапиенс и останалите земни живи организми ще изчезнат, защото някои фундаментални константи във Вселената се променят, твърдят шведски физици, пише в. „Телеграф”. Тази новина взриви научната гилдия.

В топлистата на величините, които се променят, са скоростта на светлината (с=300 000 км/сек) и числото на Архимед, познато още като Пи (3,14). Пи се увеличава, а скоростта на светлината намалява. Надолу върви и стойността на гравитационната константа.

Точица

Физиците са категорични: ако след Големия взрив тази величина беше друга, Вселената щеше да се свие в малка точица или да се разшири. В такива условия Слънцето нямаше да го има, нямаше да ни има и нас.

Ако масата на електрона, също смятана за константа, мръдне съвсем мъничко, размерът на атомите също ще мръдне, а обкръжаващият ни свят радикално ще се измени. В случай, че константата на силното взаимодействие стане по-малка, ядрените сили няма да удържат съставните части на атомното ядро и всички химични елементи, с изключение на най-лекия - водорода, ще изчезнат, т.е. живите същества ще се „изпарят”.

Специалисти от университета на град Лунд, Швеция, съобщиха, че за 1 млрд. години промяната на фундаменталните константи е малка, но напълно достатъчна, за да изпрати в небитието човечеството и всички други живинки на планетата ни. Те изследваха спектъра на водороден облак, чиято възраст е 12 млрд. години, и откриха разлика между тогавашното и сегашното съотношение между теглото на протона и електрона във водородния атом.

Величини

Това означава, че гравитационната константа и константата на тънката структура вече не са постоянни величини. „По всяка вероятност те се изменят постепенно под въздействието на сила, която не е известна нито на класическата, нито на квантовата физика”, смята професор Свенерик Йохансен, ръководител на научния екип.

А професорът в Кеймбридж Джон Бароу е убеден, че „... фундаменталните константи са шифър, с чиято помощ ние навярно някога ще разгадаем ребуса на Вселената”. Негови колеги оприличават постоянните величини на грижливо построена къщичка от карти. Докато всички „тухли” са на местата си, тя е стабилна. Но ако само една от тях мръдне съвсем мъничко, цялата конструкция рухва.

Обяснявайки ролята на константите, американската физичка проф. Дайна Брайдбъри също използва сравнението с дом: „Природните закони са строителният план, въз основата на който се издига един дом, а константите са хоросанът, гвоздеите и винтовете, свързващи отделните му съставни части. Те са ПИН кодът на Вселената - ако не ги знаем, няма да разбулим тайните на нашия свят”, цитира изданието blitz.bg.

Брой

Смята се, че константите са 37, но е възможно да са повече. Според корифея на руската теоретична физика академик Лев Окуня са достатъчни само 3, за да опишат свойствата на Вселената. На светата троица залагат и други научни светила. Но те засега не могат да отговорят на въпроса кой (какво) е създал (о) константите така, че Вселената да представлява оазисът, който ни е приютил.

Физиците отхвърлят хипотезата за странното съвпадение на обстоятелствата, за намесата на Нейно величество Случайността. Някакъв фактор целенасочено е променял свойствата на вселенската материя, нагласил е стойностите на постоянните величини с едничката цел да гарантира стабилността на системата, включваща планетите, звездите, галактиките, мъглявините и т.н., и е осигурил съществуването на човека.

Световноизвестният британски физик Стивън Хокинг допуска, че обитаваме една от многото Вселени, създадени от космическия инженер. „Той е много разточителен в делата си и сигурно е създал милиарди системи - всяка със свои специфични константи, обуславящи специфични форми на живот, в които хомо сапиенс не може да вирее”, казва Хокинг. Но това тепърва трябва да се докаже...