Започна Националния фестивал на детската книга
Започна Националния фестивал на детската книга / Дарик радио, архив

С концерт-спектакъл във фоайето на ДТ „Ст. Киров" бе сложено началото на ХІІІ Национален фестивал на детската книга. Официалния старт на фестивала бе даден от Игор Чипев - директор на сектор „Литературно наследство" към Министерство на културата. От 11.00 ч. на откритата сцена на ларгото, построена до Стария бряст и организирания специално за фестивала базар на детски книги, ще започне забавна игра с награди „Кажи ми любимото си стихотворение".

От 11.00  до 12.00 ч. в Камерната зала на Драматичен театър „Стефан Киров" в "Трубадурски двубой под Сините камъни" ще се „дуелират" със стихове поетите Петя Александрова и Николай Милчев. На сцената ще се изяви и Пламен Йорданов от Клуба за млади поп и рок изпълнители „Ритъм", който ще открие двубоя с изпълнение на „Песен за мускетарите".

В 11.30ч. в зала „Сирак Скитник" ще бъде открита изложба - илюстрации на един от най-изтъкнатите съвременни български илюстратори - Ясен Гюзелев.

В 13.30 ч. започва кръгла маса, посветена на проблемите на детската книга и детското четене. В тазгодишното издание на фестивала научният форум е посветен на детската илюстрация. Кръглата маса продължава и на 10 май.

Също в 13.30 ч. в Камерната зала на театъра започва премиерата на книгата „Таралежчето Черешко" на Кина Къдрева. С драматизация по любими моменти от книгата ще се включат и ученици от вторите класове на II ОУ „Хр. Ботев" в Сливен. Час по-късно ще се проведе още една премиера - на книгите „Приказчици, приказчици" и „Коледни приказчици" на Весела Фламбурари.

В първия ден на фестивала с тържествен концерт ще бъде отбелязана и 55-годишнината от създаването на Регионална библиотека „Сава Доброплодни". Концертът ще се състои от 17.00 ч. в голямата зала на ДТ "Ст.Киров".

Тази година Националният фестивал на детската книга ще се проведе от 9 до 11 май