Мони отново е Балкански шампион
Мони отново е Балкански шампион / Симонета Иванова - личен архив

Плевенчанката Симонета Иванова за трети път се окичи с титлата Балкански шампион по шахмат. Това стана на провелото се в началото на май Балканско шахматно първенство за юноши и девойки до 16 години в Крагуевац - Сърбия. В надпреварата при девойките се включиха 22 състезателки от Румъния, Черна гора, Сърбия, Гърция и България.

Отборите включваха по 4 състезателки - държавните шампионки на съответните страни, като всяка защитаваше своята възрастова група 10, 12, 14, 16 години.  Борбата се проведе в 5 кръга - всеки срещу всеки. Контролата за игра бе 1 час и 30 мин. на състезател + 30 сек. за всеки изигран ход. В първия кръг Симонета стартира лошо и загуби от шампионката на Черна гора - Блажич, но другите момичета победиха и срещата завърши 3 на 1 за България.

Последва равенство с домакините от Сърбия и победа над Румъния - 2,5 на 1,5. Симонета игра чудесно в двете партии и победи. Последният кръг нашите момичета трябваше да се изправят срещу Гърция, която ни водеше в класирането. Само победа даваше титлата на българките, а победата на Симонета я правеше еднолично първа при 14 годишните. След 3 часова игра при 16 годишните имахме победа, при 12 годишните - загуба, при 10  годишните - равенство.

Всичко в първенството оставаше да се решава на дъската на Симонета Иванова и шампионката на Гърция - Елисавет Папатанасио. След 5-часова битка плевенчанката успя да пречупи коравата противничка и да донесе титла за България. Мони за пореден път показа шампионки дух, психическа и физическа издръжливост и завидно шахматно майсторство.

Тази победа беше изключително важна и в личен план за Симонета, защото й донесе индивидуалната награда за шампион при 14-годишните девойки с 3 точки от 4 възможни. Тя е едноличен победител на дъската си и защити Балканската си титла от миналата година. На 13 май Симонета пътува за Разград с отбора на плевенското училище „Цветан Спасов",  където ще се проведат финалите на Националните ученически първенства.