Алековите дни в Стара Загора продължават
Алековите дни в Стара Загора продължават / DarikNews.bg, Невена Божкилова

За осми пореден път Туристическо дружество "Сърнена гора" орзанизира Дни на Алеко в Стара Загора. Инициативата се осъществява съвместно със съдействието на Общината. Началото ще бъде поставено тази вечер от 18:00 часа с лекция на тема „Пещери и защитени карстови територии в България". Тя ще бъде изнесена от председателя на Туристическото дружество Алексей Стоев. Желаещите да научат повече за проблема с опазването на карстовите територии в нашата страна, могат да заповчдат в ТД "Сърнена гора".

По случай 114 години от убийството на Алеко Константинов в сряда от 11:00 часа ще се състои Общоградски митинг. Разбира се мястото на срещата е Алековият кът на Аязмото. Там ще бъдат поднесени цветя в памет на основателя на Българския туристически съюз. Няма да липсват и планинарски песни, обещаха организаторите. В България има около 60 паметника свързани с личността на Алеко, но един от най-приятните за посещение е този, на който се радват старозагорци, категорични са от ТД "Сърнена гора".

На 12 май - четвъртък, програмата продължава с лекция на литератора Антоанета Банова - преподавател по литература в гимназия "Христо Ботев". Темата на нейната презентация е "За вечните герои на Алеко - през сълзи и смях". Лекцията ще се проведе в зала на ТД "Сърнена гора" от 18:00 часа.

В петък от 9:00 часа старозагорци са поканени да се включат в обновяването на маркировката по туристическия маршрут "Стара Загора - Старозагорски минерални бани" в Сърнена Средна хора. Сборният пункт на желаещите да участват е Хотел "Берое" на Аязмото.

В последния ден от Алековите дни - неделя, е организиран еднодневен поход "Ден на божура". Тръгването е с автобус № 92, който тпотегля в 7:00 часа от кв. "Зора". Ентусиастите могат да се качат на някоя от спирките по ул. "Ген. Гурко", където спира автобусът. Слиза се на Ново село и се продължава по билната част на Средна гора. Преходът е 5-6 часа, обясниха организаторите.

От 10:00 часа за учащите е подготвено демонстративно състезание по ориентиране. Началният пункт е входът на парк "Митрполит Методий Кусев". Освен ученици в надпреварата могат да вземат участие всички, които проявяват интерес към спортното ориентиране.

Освен това от 8:00 до 19:00 часа в неделния ден ще се проведе общинско състезание по спортно катерене в дисциплината "Трудност". Това ще е първото състезание, което ще се проведе на катерачната стена в Общинска спортна зала. "В състезанието може да се включи всеки, който иска да покори своя малък връх", прикани колебаещите се Алексей Стоев.

Награждаването на победителите в надпреварата е обявено за 19:00 часа. Тогава ще бъдат закрити и Дните на Алеко в Стара Загора.