Сребърни отличия за кюстендилски ученици в Москва
Сребърни отличия за кюстендилски ученици в Москва / Снимка Овергаз

Емил Стамболийски, Ивайло Сърбински и Денис Георгиев - ученици от Професионалната техническа гимназия "Джон Атанасов" и Природо- математическата гимназия в Кюстендил - за проекта "Метан станция в гараж", спечелиха сребърно отличие в петия Международен конкурс „Математика и проектиране", който се проведе в Москва. Наградени бяха още представителите на математически и професионални гимназии от Димитровград,Разград, София и Варна, а единственият български бронзов медал спечелиха ученици от Русе. В надпреварата участваха над 300 ученици от България, Русия, Беларус и Казахстан, които презентираха своите научни разработки.

България беше представена от победителите в Четвъртия национален преглед за млади изследователи „Енергетика и математическо моделиране 2011", организиран от Овергаз, съвместно с фондация „Млада България", Община Ямбол, Института по математика и информатика към Българската академия на науките и в партньорство с Министерството на образованието, младежта и науката.

Конкурсът „Математика и проектиране", част от международния проект MITE - Методология и информационни технологии в образованието, е организиран от Факултета по педагогическо образование на Московския държавен университет "М. В. Ломоносов", Академията за социално управление в Московска област и Института по математика и информатика към Българската академия на науките.