Стартира пролетният етап на Движи се и победи
Стартира пролетният етап на Движи се и победи / DarikNews.bg архив
Стартира пролетният етан на "Движи се и победи"
41393
Стартира пролетният етан на "Движи се и победи"
  • Стартира пролетният етан на "Движи се и победи"

Пролетният етап на кампанията „Движи се и победи" ще стартира на 14 май и ще продължи до 29 май в рамките на програма СИНДИ. Съорганизатори са Община Велико Търново, Туристическо дружество "Трапезица - 1902", Общинският съвет, Младежкият дом и Регионалната здравна инспекция.

По традиция участниците ще трябва да преодолеят три туристически маршрута. Тази пролет крайните дестинации са хижа "Божур" - на 14 май, Преображенския манастир - на 21 май и парк Ксилифор - на 29 май. Там, както всяка година, кампанията ще бъде закрита със спортно-туристически празник.

„Движи се и победи" се организира във Велико Търново от 2001 г. с цел повешване на двигателната активност на населението. За това време са проведени 19 кампании в два етапа - пролетен и есенен, с участието на 11 300 души и близо 200 семейства. Най-активни са децата до 14 години, отчетоха организаторите. 85% от великотърновци ходят пеша всеки ден, показва изследване на кампанията.Четири път е нараснал делът на хората, които ходят пеш среднодневно 60 и повече минути.

Всички участници в туристическите маршрутите ще бъдат регистрирани, което им дава право да се включат в жребия за наградите на кампанията. Те ще бъдат изтеглени на 3 юни. Всеки, преминал най-малко по два от маршрутите, ще може да се бори за награда. Традиционно организаторите връчват велосипед на победителя, който трябва да преодолее и трите маршрута. Туристическо дружество „Трапезица-1902" осигурява водачи за групите. Трасетата, по които ще се минава, вече са почистени и обезопасени, увери секретарят на дружеството Георги Димитров.

Чуйте подробности за трите маршрута в звуковия файл.