Състезание по програмиране в Шуменския университет
Състезание по програмиране в Шуменския университет / Дарик-Шумен

Шуменският университет „Епископ Константин Преславски" е тазгодишният домакин на Републиканската олимпиада по програмиране. Престижното състезание, което се провежда по инициатива на висшите училища в България ще се проведе от днес до 15 май, съобщават от ШУ.

Официалното откриване ще се състои в 19:00 ч. в аулата на Ректората, а началото на надпреварата ще бъде обявено в 10:00 ч. в събота в Корпус 3. Тогава капитаните на всички отбори ще изтеглят задачите си и ще започне да тече времето за тяхното решаване.

Участие в 23-тото издание на форума са заявили 26 отбора от 11 университета. Доказателство за отличната подготовка на студентите от Шумен е участието на домакините с 6 отбора - трудно постижимо начинание за повечето висши училища в страната. Единствено Софийският университет пристига с 4 свои отбора поради финансови съображения. Шуменският университет има традиционно добро представяне, а състезателите му винаги са били сред елита в тази сфера. Треньори на отборите са гл. ас. д-р Бисерка Йовчева, гл. ас. д-р Валентина Спасова, гл. ас. Милко Янков и гл. ас. Петър Петров от Катедрата по компютърна информатика.

Състезанието  ще се проведе в компютърните зали на Факултета по математика и информатика, оборудвани с изключително модерни  компютри и стабилна локална мрежа.

Председател на журито тази година е д-р Светлин Наков - знакова фигура в българската състезателна информатика, носител на наградата Джон Атанасов

Олимпиадата е първи етап от Световното студентско състезание по програмиране - най-големият подобен форум в света, провеждан всяка година от професионалната студентска организация на програмистите АСМ. Форумът се следи от всички най-големи работодатели, а участниците в него влизат в Каталога на световните специалисти по програмиране.