Борисов потвърди: Шефът на НОИ Христина Митрева ще бъде освободена
Борисов потвърди: Шефът на НОИ Христина Митрева ще бъде освободена / Sofia Photo Agency, архив

Премиерът Бойко Борисов потвърди, че управителят на НОИ Христина Митрева ще бъде освободена от поста заради неправилно заложените приходи в бюджета на Държавното обществено осигуряване.

Борисов посочи още, че като лидер на управляващата партия ще осигури необходимото мнозинство, което да одобри освобождаването на Митрева.

Тази вечер премиерът присъства на организираната в столицата възпоменателна церемония в памет на дългогодишния синдикален лидер проф. д-р Желязко Христов.

62-годишната Христина Митрева работи в НОИ от 1997 г. Тогава тя е назначена за главен актюер в института. С идването на кабинета на ГЕРБ Митрева бе поканена от социалния министър Тотю Младенов за негов заместник. През март 2010 г. тя бе избрана от парламента за управител на НОИ, след като тогавашният шеф Сотир Ушев подаде оставка.

С връщането на Митрева в НОИ гръмна скандал - тя бе обвинена в конфликт на интереси, тъй като се водеше консултант на социалния министър, за което получаваше възнаграждение от 700 лева месечно.

Митрева си навлече общественото недоволство и когато се разбра, че е получила от обезщетения за неизползван платен отпуск 31 000 лева, точно когато правителството умуваше как да се справи с проблема с отпуските.