Съдебните лекари във Варна спират работа
Съдебните лекари във Варна спират работа / Sofia Photo Agency, архив

Всичките 10 съдебни лекари във Варна спират работа от днес и преустановяват огледи, аутопсии и издаване на смъртни актове за нуждите на МВР. Причината е, че вътрешното ведомство отказва да плаща за тях от началото на годината, заяви пред Дарик д-р Вилиян Доков - председател на Българския институт на съдебно-медицинските специалисти.

От началото на годината с промени в Закона за лечебните заведения, плащането на съдебните експертизи е възложено само на съдебната власт. В същото време обаче съдебната система може да плаща само експертизите, поръчани от следствието, прокуратурата и съда.

До 2-3 дни проблемът със заплащането на съдебните медици ще бъде решен и лекарите ще си получат неизплатените средства, заяви в събота министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов.

От март ни обещават, че проблемът ще се реши, коментира д-р Доков. Той обяви, че протестите на съдебните медици ще продължат докато въпросът с плащането не бъде ясно регламентиран.

За 14 часа днес в Парламента е насрочено заседание на комисията по здравеопазване, разкри председателят на Българския институт на съдебно-медицинските специалисти.