8-годишен написа фантастичен роман
8-годишен написа фантастичен роман / DarikNews, Живка Тодорова

Библиотечната седмица в Димитровград започна официално днес с инициативата „Смени книга с приятел" и представяне на детския фантастичен роман „Готвача и магьосника", чийто автор е 8-годишният Тома.

Безплатна витрина с книги е експонирана от днес в парковата алея пред сградата на библиотеката и в часовия интервал от 10 ч. до 17 ч. всеки, който желае, може да замени вече прочетена своя книга с някоя от наличните във витрината, обясни директорът Илко Чамов. Тази инициатива ще продължи до 20 май включително, уточни той.

8годишен написа фантастичен роман
netinfo

Днес, като част от програмата на библиотечната седмица, в лятната читалня бе представен и първият фантастичен роман на 8-годишния автор Тома Ивайлов, озаглавен „Готвача и магьосника".  Директора на димитровградската библиотека Илко Чамов, който днес бе и в ролята на водещ, определи книжката, като сензационна. Всъщност Тома разказва историята, когато е едва 5-годишен, а неговата майка Мариела, я записва. Редактор е Деяна Драгоева, а автор на илюстрациите- лелята на Тома- Катя Нанкова. Тома е роден в София, където живее със семейството си. Неговата майка е от Димитровград, което е и поводът първата премиера на "Готвача и магьосника", да е в този град. Първокласникът подготвя и втора книжка, чието заглавие ще бъде "Дарът на гущерчето", обяви днес сам в лятната читалня на димитровградската библиотека пред многобройна детска публика, предимно възпитаници на ОУ "Пенчо Славейков".

Програмата на библиотечната седмица в Димитровград включва още инициативите „Библиотекар за един ден", тематични изложби, детски работилници, Ден на отворените врати, „Една нощ в библиотеката" и прожекции на любими български филми.