17 май
17 май / снимка: morguefile.com

17 май е 137-ият ден в годината според григорианския календар.

През 1498 г. корабите на Васко да Гама достигат до Индия.

През 1792 г. е създадена Нюйоркската фондова борса.

На този ден през 1846 г. саксофонът е патентован от Адолф Сакс.

През 1930 г. френският министър на външните работи Аристид Бриан се обръща с призив за създаване на Европейски федерален съюз.

През 1969 г. съветският космически апарат „Венера 6” започва навлизане в атмосферата на Венера. Той предава данни 51 минути, след което е смачкан от атмосферното налягане.

От 1991 г. този ден се смята за официалната рождена дата на интернет. Тим Бернърс Ли представя продукта си в научна комисия в Европейския център за ядрени изследвания (CERN).

17 май се отбелязва като Световния ден на хипертонията. За първи път като такъв е обявен през 2005 г. по инициатива на Световната лига по хипертония, член на Международното дружество по хипертония. Целта е да се повиши обществената известност и да се насърчи населението на всички страни да профилактира и контролира този тих убиец, модерната епидемия - артериалната хипертония (високото кръвно налягане).

Днес е още Международен ден срещу хомофобията и трансфобията (1990 г.). Отбелязват се още Международен ден на телекомуникациите и Световен ден на информационното общество.

На този ден са родени Жан Габен (френски актьор, 1904 г.), Денис Хопър (американски актьор и режисьор, 1936 г.), Ения (ирландска музикантка, 1961 г.).