XX-то Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата
XX-то Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата / Дом на хумора и сатирата

Официалното откриване на XX-то Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата - Габрово 2011 и награждаването на лауреатите ще бъде на 21 май от 11.00 ч. в Дома на хумора и сатирата, съобщават от музея. Организатори на престижния международен форум на хумористичните изкуства са Музеят „Дом на хумора и сатирата", Община Габрово, Министерството на културата и Сдружението „Хумор на народите".

Мотото „Светът е оцелял, защото се е смял" е вдъхновило за участие в неговите 20 издания 9 160 автори от 173 страни в света. Тази година то за пореден път събира под покрива на габровската Весела къща творбите на хумористи и сатирици от близо и далеч. В залите на Дома са аранжирани изложбите от 6-те конкурсни раздела: карикатура, графика и рисунка, живопис, скулптура, хумористична фотография, плакат. Тазгодишното 20-о издание на Биеналето регистрира впечатляващ брой заявки - за участие в конкурсните раздели са получени 1 984 творби на 860 автори от 59 страни от 6 континента.

Доказателство за нарастващата популярност на Международното биенале е фактът, че почти половината от творците са нови участници, а творби за конкурсите са получени от далечни и екзотични страни - Аржентина, Бразилия, Чили, Нигер, Алжир, Бангладеш, Ел Салвадор и др. Похвален е щедрият жест на 594 автори, които даряват свои творби за художествения фонд „Хумор на народите", съхраняващ вече 38 500 произведения на 9 000 автори от 173 страни.

През март авторитетно международно жури под председателството на изтъкнатия наш скулптор проф. Георги Чапкънов извърши селекция на представените творби и отличи най-добрите от тях. За първи път в историята на Биеналето в изложбите от 6-те конкурсни раздела ще бъдат представени толкова голям брой хумористични произведения. В залите на Дома на хумора и сатирата са аранжирани 956 творби на 600 автори от 56 държави. Голямата награда на Международното биенале - статуетката „Златният Езоп" - ще бъде връчена на габровеца Георги Балабанов, който впечатли журито с оригиналната си скулптурна композиция „Приказка за стълбата". Наградата на град Габрово - статуетката „Гаскар" /габровският „Оскар"/ - ще отиде при изтъкнатия график, илюстратор, дизайнер, калиграф и преподавател в НХА проф. Тодор Варджиев.

Творци от Австрия, Германия, Израел, Япония и България ще получат 6 награди на Министерството на културата /по една във всеки раздел/, както и 8 награди от името на съорганизатори и спонсори. Със своя самостоятелна изложба рисунка и живопис в Дома на хумора и сатирата гостува  лауреатът на Голямата награда „Златният Езоп" от Биенале 2009 - Аджим Сулай (Италия). В интересна извънконкурсна изложба „Сътворено от журито" са представени творби на членовете на международното жури на 20-о Биенале.

В рамките на Международното биенале, на 22 май от 9 ч. в зала „Грехът" на Дома на хумора и сатирата ще се проведе XIV-та Национална среща- наддумване „Благолаж 2011", която ще даде възможност на участници- сладкодумци от всички краища на страната и на българи от чужбина да изявят своите разказвачески умения и да споделят вицове и анекдоти по темата „Смехът е здраве!".

Домът на хумора и сатирата се включва в инициативата „Нощ в музея" и ще бъде отворен за посещения до късно през нощта след традиционния габровски карнавал. На 21 май от 21 до 24 часа изложбените зали и атракции ще бъдат на разположение на всички габровци и гости на града.