Концерти, състезания и шествие за майските празници на духовността в Троян
Концерти, състезания и шествие за майските празници на духовността в Троян / снимка: Община Троян

Празничните прояви през месец май в Троян тази година са подчинени на две годишнини - 140 години класно училище и 95 години гимназиално образование. По този повод са организирани много и разнообразни прояви - спортни състезания, викторини, концерти, конференции и др., уточняват от общината.

В ОУ "Иван Хаджийски" на 18 май ще бъде проведена викторина с участието на ученици на тема "140 години класно училище и неговите стожери". Същият ден ще се проведе състезание по информационни технологии "Развитие на гимназиалното образование в Троян и троянските ученици - част от обединена Европа".

На 19 май е концертът на Вокална студия "Усмивка" - "За да има песен".

21 май е Денят на отворените врати в СОУ "Васил Левски" и ОУ "Иван Хаджийски" в Троян, където ще се проведат срещи с първенци на випуските от предишни години. От 18.00 часа е тържественият концерт за отбелязване на 140 години класно училище и 95 години гимназиално образование в Троян. В съботния и в неделния ден ще се проведе Републиканското първенство по колоездене на шосе за юноши-младша възраст, маршрутът е Дебнево - Драшкова поляна.

В четири поредни дни средните училища в града ще представят своите Празнични  вечери и своите абитуриенти. И нещо ново - по предложение на Община Троян всяко училище ще покаже своеобразна ученическа борса, а присъстващите на площада ще могат да се запознаят с облика, със специалностите на съответното учебно заведение, с преподавателите.

Друга една нова идея на общината ще бъде реализирана в празничния 24 май - в 11.00 часа започва Тържественото шествие на ученици и учители от училищата в Троян, в което ще се включат културни дейци, учители-пенсионери, спортни клубове, Общински педагогически център и граждани. Концерт ще изнесе Павел Михов, участник в третия  Music idol.