Варненци обраха наградите в европейско състезание по мениджмънт
Варненци обраха наградите в европейско състезание по мениджмънт / Джуниър Ачийвмънт България

Ученици от Търговската гимназия „Г. С. Раковски” грабнаха първа и втора награда на европейското състезание „Банките в действие”, организирано от Джуниър Ачийвмънт-Янг Ентърпрайз Европа. Отборите на единадесетокласниците Юлиян Славчев и Юлиян Савов, от една страна, и на Георги Димитров и Славена Баева - от друга, пребориха 2034 участници от общо 12 европейски страни.

Инициативата, която се провежда за трети път, отличава учениците с най-добри резултати в компютърна симулационна игра по банков мениджмънт. По време на интерактивната надпревара участниците се състезаваха в управлението на виртуални банки, като вземаха решения за управлението на инвестициите и предлаганите банкови продукти. Единадесетокласниците показаха отлични икономически познания и постигнаха най-добри резултати сред останалите отбори от България, Португалия, Гърция, Сърбия, Румъния, Великобритания, Ирландия, Белгия, Чехия, Литва, Полша и Словакия. След тях се наредиха Георги Димитров и Славена Баева.

Освен в компютърната симулация българите отбелязаха успех и в състезанието „Бизнес дилема” по писане на есе, където първите две места спечелиха отново отбори от България. Първо място пак заеха Юлиян Славчев и Юлиян Савов, а за второто се пребори друг български екип. Всички победители получиха парични награди и грамоти, а отборът на първо място ще има възможността да пътува до Осло, Норвегия, където ще посети състезанието за иновации „Компания на годината 2011”.

Българските участници традиционно се завръщат с награди от европейското състезание за управление на банки. Миналата година ученици от Варненската търговска гимназия грабнаха второ място, като изпревариха отбори от Гърция, Португалия, Румъния и Сърбия. Статистиките на Джуниър Ачийвмънт България показват, че българите са едни от най-активните участници в състезанието, като тази година 118 отбора са се включили в предварителните кръгове на инициативата.