„Атака” обвини мюсюлманите за сблъсъците пред Баня Башъ
„Атака” обвини мюсюлманите за сблъсъците пред Баня Башъ / снимки: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
„Атака” отишли на мирен протест, посрещнали ги ислямистки екстремисти
41789
„Атака” отишли на мирен протест, посрещнали ги ислямистки екстремисти
  • „Атака” отишли на мирен протест, посрещнали ги ислямистки екстремисти

Да бъде свален депутатският имунитет на лидера на ДПС Ахмед Доган, настояват в петиция до главния прокурор от партия „Атака". Според подписката, в която участват 5000 души, Доган трябва да бъде привлечен към наказателна отговорност за организирането на ислямистки фундаментализъм. От формацията на Волен Сидеров организираха специална прожекция, на която показаха кадри от сблъсъците в петък пред столичната джамия „Баня Башъ". Сидеров заяви, че неговите активисти отишли на мирен протест срещу звуковата уредба на джамията, но се натъкнали на „озлобени и нахъсани ислямски екстрамисти".

В същото време над 1300 граждани са се подписали до момента под петиция в интернет, в която се призовава главният прокурор Борис Велчев да поиска свалянето на имунитета на лидера на „Атака" Волен Сидеров. Тя беше разпространена веднага след сблъсъците пред столичната джамия. Според подписката Сидеров е нарушил Конституцията и свободата на словото и съвестта и разпалва междуетническа и междуконфесионална вражда. "Да бъде свален имунитетът на народния представител Волен Сидеров и същият да бъде привлечен към наказателна отговорност за организирането и осъществяването на нападението над мюсюлманския храм в София", се казва в петицията.

Атака обвини мюсюлманите за сблъсъците пред Баня Башъ
netinfo

На специална пресконференция, „Атака" представи предварително монтирани кадри от сблъсъка в петък. Специален поклоннически жезъл от Света гора служеше на Волен Сидеров за показалка. Кадрите показваха активисти на партия, блъскани от хора от джамията. На друга снимка мъж замахва с нож срещу други мъже в черни тениски и с надпис „Атака". На прожекцията беше показан и Али Юзеиров, който преди време се опита да създаде мюсюлманска партия. Ето някои от коментарите на Сидеров: „Ето го с водосточна тръба в ръка налага наш активист. Естествено, нашият активист ще му отговори, защото не обичаме да ни бият с тръби по главата. Тук се вижда мирно молещ се мюсюлманин, който в момента нанася ляв прав класически, виден удар, толерантен. Нашият дори залита назад. Въпросният мирно молещ се мюсюлманин бърка с лявата си ръка и вади сгъваем нож. След малко той ще го отвори и с него ще замахва".

От формацията на Сидеров са подготвили петиция до главния прокурор, в която настояват да бъде свален имунитетът на лидера на ДПС Ахмед Доган, защото бил организатор на ислямски фундаментализъм в страната: „Под неговото лидерство ДПС превърна България в мрежа от ислямски гнезда, в които се проповядва ненавист, омраза към всички неверници и призиви за свещена война, тоест избиване на неверниците".

Според „Атака" полицията не са си свършили работата и дори са заели страна, като са арестували и блъскали единствено активисти на партията.

Сидеров не отговори дали ще продължава да подкрепя кабинета на Бойко Борисов, но се закани, че ако вътрешният министър не разкрие кой рани депутата Деница Гаджева, ще му поиска оставката. Лидерът на „Атака" каза още, че очаква министър Цветанов да му се обади, за да го информира за разследването.

Атака обвини мюсюлманите за сблъсъците пред Баня Башъ
netinfo